Biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami
2021-03-29
średni
60 min
4
Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami to klasyka kuchni polskiej. Warto wiedzieć, jak wydobyć ze składników najlepsze walory smakowe. Podajemy przepis na pyszny biały barszcz.
SKŁADNIKI
- 1 litr zakwasu na barszcz
- 800 g białej kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- opakowanie włoszczyzny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki chrzanu
- listek laurowy
- szczypta majeranku
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 150 g śmietany (18 proc.)
- 5 ziemniaków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę.
- Dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i czosnek). Wywar gotuj powoli przez około 1 h. Po tym czasie usuń warzywa.
- Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, następnie wyjmij ją i odstaw na bok, aby ostygła.
- Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
- Zmieszaj zakwas ze śmietaną. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru, a następnie połącz z gotującą się zupą i ciągle mieszaj, tak,aby nie powstały grudki.
- Dodaj ziemniaki i kiełbasę pokrojoną w plastry.
- Barszcz gotuj jeszcze około 5 minut. Dopraw do smaku odrobiną majeranku, 2 łyżkami chrzanu oraz - jeśli zachodzi taka potrzeba - odrobiną soli.