Biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami

mat. prasowe Knorr
Biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami
Autor: Shutterstock Barszcz biały warto serwować z jajkiem na twardo
średni
60 min
4

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami to klasyka kuchni polskiej. Warto wiedzieć, jak wydobyć ze składników najlepsze walory smakowe. Podajemy przepis na pyszny biały barszcz.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę.
  • Dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i czosnek). Wywar gotuj powoli przez około 1 h. Po tym czasie usuń warzywa.
  • Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, następnie wyjmij ją i odstaw na bok, aby ostygła.
  • Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  • Zmieszaj zakwas ze śmietaną. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru, a następnie połącz z gotującą się zupą i ciągle mieszaj, tak,aby nie powstały grudki.
  • Dodaj ziemniaki i kiełbasę pokrojoną w plastry.
  • Barszcz gotuj jeszcze około 5 minut. Dopraw do smaku odrobiną majeranku, 2 łyżkami chrzanu oraz - jeśli zachodzi taka potrzeba - odrobiną soli.
mat. prasowe Knorr