Barszcz z uszkami: przepis na zupę, bez której nie byłoby Wigilii
2021-03-29
średni
50 min
4
Barszcz wigilijny z uszkami jest dość pracochłonny w wykonaniu, ale warto poświęcić czas, by móc cieszyć się wspaniałym smakiem tej wyjątkowej zupy i świąteczną atmosferą. Jak ugotować go zgodnie z kulinarną tradycją? Autorem przepisu jest Piotr Koczaj.
SKŁADNIKI
- ½ kg mąki pszennej
- 250 ml wody
- 1 jajo
- 200 ml oleju lnianego
- sól, pieprz młotkowany
- 1 kg kapusty kiszonej
- 15 dag suszonych podgrzybków
- 2 cebule
- 150 ml oleju lnianego
- sól, pieprz, cukier
- majeranek, liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 kg buraków
- 2 jabłka
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier
- liść laurowy, majeranek
- ziele angielskie
- 100 ml octu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę na farsz do uszek płuczemy, a potem zagotowujemy dwukrotnie w osolonej wodzie.
- Dodajemy grzyby, liść laurowy, ziele angielskie. Gdy zmiękną, wszystko odsączamy, studzimy, mocno odciskamy i drobno siekamy.
- Dorzucamy cebulę podsmażoną na oleju. Przyprawiamy do smaku.
- Ciasto na uszka zagniatamy i dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy utłuczony pieprz.
- Uszka do barszczu wigilijnego można przygotować dzień lub dwa przed Wigiliją. Ugotowane uszka zahartowujemy w zimnej wodzie i układamy na talerzu w jednej warstwie, żeby się nie posklejały.
- Przed podaniem podgrzewamy uszka w osolonym wrzątku, a już na talerzu lekko polewamy olejem lnianym. Uszka najlepiej smakują z czystym barszczem wigilijnym.
- Gotujemy barszcz wigilijny. Buraki i cebulę kroimy w talarki, a jabłka w ćwiartki i wrzucamy do garnka z wodą.
- Przyprawiamy czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem, cukrem i solą.
- Gdy się zagotuje, zakwaszamy octem. Odstawiamy na dobę.
- Przecedzamy i ponownie zagotowujemy. Jeśli trzeba, barszcz doprawiamy.
- By uzyskać klarowny wywar, przecedzamy go na durszlaku wyłożonym tkaniną tetrową. Ważne też, żeby podawać barszcz bardzo gorący.
- Najlepiej podgrzać go dopiero tuż przed postawieniem wazy na stół wigilijny. W przeciwnym razie nabierze mało apetycznego rudego koloru.