Barszcz wigilijny - przepis na Boże Narodzenie

2021-03-29
Barszcz wigilijny na świątecznym stole
Autor: Shutterstock Barszcz wigilijny - potrawa, bez której trudno wyobrazić sobie świąteczny stół.
średni
90 min
4

Barszcz wigilijny jest jedną z najważniejszych potraw świątecznych. Przepisów na to tradycyjne danie jest wiele. Wypróbujcie sprawdzony przepis na tę świąteczną zupę i cieszcie się smakiem czerwonego barszczu.

 

Polecamy również inne przepisy na wigilijne barszcze: Prosty barszcz czerwony, Staropolski barszcz czerwony oraz Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijna zupa rybna , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.

SKŁADNIKI

  • garść suszonych grzybów
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 2 liście laurowe
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 średnich buraków
  • 4 l wywaru z warzyw (marchew, cebula, pietruszka, por)
  • 2 łyżki majeranku
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby opłucz, zalej wodą i zostaw na noc.
  • Grzyby gotuj do miękkości przez ok. 20 minut z liśmi laurowymi i czosnkiem.
  • Buraki owiń folią aluminiową i piecz na blasze przez ok. 2 godziny w temperaturze 160 stopni C.
  • Buraki wyjmij z folii, obierz, zetrzyj grubo na tarce.
  • Do wrzącego wywaru z warzyw dodaj majeranek, pieprz, ziele angielskie, natkę i buraki. 
  • Dopraw wywar i gotuj go przez ok. 3-4 minuty, zdejmij z ognia, wkrop sok z cytryny. Odcedź.
  • Wywar wstaw na kilka godzin do lodówki. Połącz z wywarem z grzybów, kilka grzybków zostaw w zupie.