Barszcz wigilijny - przepis na Boże Narodzenie
2021-03-29
średni
90 min
4
Barszcz wigilijny jest jedną z najważniejszych potraw świątecznych. Przepisów na to tradycyjne danie jest wiele. Wypróbujcie sprawdzony przepis na tę świąteczną zupę i cieszcie się smakiem czerwonego barszczu.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne barszcze: Prosty barszcz czerwony, Staropolski barszcz czerwony oraz Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijna zupa rybna , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.
SKŁADNIKI
- garść suszonych grzybów
- 2 szklanki zimnej wody
- 2 liście laurowe
- 6 ząbków czosnku
- 10 średnich buraków
- 4 l wywaru z warzyw (marchew, cebula, pietruszka, por)
- 2 łyżki majeranku
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 5 łyżek soku z cytryny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby opłucz, zalej wodą i zostaw na noc.
- Grzyby gotuj do miękkości przez ok. 20 minut z liśmi laurowymi i czosnkiem.
- Buraki owiń folią aluminiową i piecz na blasze przez ok. 2 godziny w temperaturze 160 stopni C.
- Buraki wyjmij z folii, obierz, zetrzyj grubo na tarce.
- Do wrzącego wywaru z warzyw dodaj majeranek, pieprz, ziele angielskie, natkę i buraki.
- Dopraw wywar i gotuj go przez ok. 3-4 minuty, zdejmij z ognia, wkrop sok z cytryny. Odcedź.
- Wywar wstaw na kilka godzin do lodówki. Połącz z wywarem z grzybów, kilka grzybków zostaw w zupie.