Barszcz wigilijny - przepis na Boże Narodzenie

2020-10-02
Barszcz wigilijny na świątecznym stole
Autor: Shutterstock Barszcz wigilijny - potrawa, bez której trudno wyobrazić sobie świąteczny stół.
średni
90 min
4

Barszcz wigilijny jest jedną z najważniejszych potraw świątecznych. Przepisów na to tradycyjne danie jest wiele. Wypróbujcie sprawdzony przepis na tę świąteczną zupę i cieszcie się smakiem czerwonego barszczu.

 

Składniki

garść suszonych grzybów

2 szklanki zimnej wody

2 liście laurowe

6 ząbków czosnku

10 średnich buraków

4 l wywaru z warzyw (marchew, cebula, pietruszka, por)

2 łyżki majeranku

10 ziaren czarnego pieprzu

4 ziarna ziela angielskiego

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

5 łyżek soku z cytryny

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Grzyby opłucz, zalej wodą i zostaw na noc.

Grzyby gotuj do miękkości przez ok. 20 minut z liśmi laurowymi i czosnkiem.

Buraki owiń folią aluminiową i piecz na blasze przez ok. 2 godziny w temperaturze 160 stopni C.

Buraki wyjmij z folii, obierz, zetrzyj grubo na tarce.

Do wrzącego wywaru z warzyw dodaj majeranek, pieprz, ziele angielskie, natkę i buraki. 

Dopraw wywar i gotuj go przez ok. 3-4 minuty, zdejmij z ognia, wkrop sok z cytryny. Odcedź.

Wywar wstaw na kilka godzin do lodówki. Połącz z wywarem z grzybów, kilka grzybków zostaw w zupie.

Polecamy również inne przepisy na wigilijne barszcze: Prosty barszcz czerwony, Staropolski barszcz czerwony oraz Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijna zupa rybna , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.