Aromatyczna zupa marchewkowa z imbirem i sokiem pomarańczowym [przepis]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Marchewki smakują znakomicie zarówno na surowo, jak i w różnorodnych daniach - od obiadowych po desery. A z czym je łączyć? Kluczem może być kolor. Lekka, aromatyczna zupa marchewkowa z dodatkiem pomarańczy i wyrazistych przypraw szybko zdobędzie podniebienia domowników. Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 3/4 kg marchwi
- cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- strączek chili
- 1 i 1/2 bulionu warzywnego
- sok z 2 pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- starty kawałek imbiru wielkości kciuka
- jogurt
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew i cebulę pokroić w grube plastry. Razem z pokrojonym chili (bez pestek, jeśli nie lubisz bardzo pikantnych smaków) obsmażyć na oliwie.
- Dodać miętę, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zmiksować.
- Dodać skórkę, sok i imbir, zagotować. Podawać z kleksem jogurtu i listkiem mięty.