Aromatyczna zupa marchewkowa z imbirem i sokiem pomarańczowym [przepis]

marchew-nie-tylko-na-surowke-zupa-marchewkowa.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zupa marchewkowa - idealna i latem, i zimą
łatwy
20 min
4

Marchewki smakują znakomicie zarówno na surowo, jak i w różnorodnych daniach - od obiadowych po desery. A z czym je łączyć? Kluczem może być kolor. Lekka, aromatyczna zupa marchewkowa z dodatkiem pomarańczy i wyrazistych przypraw szybko zdobędzie podniebienia domowników. Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 3/4 kg marchwi
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • strączek chili
  • 1 i 1/2 bulionu warzywnego
  • sok z 2 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • starty kawałek imbiru wielkości kciuka
  • jogurt

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew i cebulę pokroić w grube plastry. Razem z pokrojonym chili (bez pestek, jeśli nie lubisz bardzo pikantnych smaków) obsmażyć na oliwie.
  • Dodać miętę, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zmiksować.
  • Dodać skórkę, sok i imbir, zagotować. Podawać z kleksem jogurtu i listkiem mięty.
Bożena Kowalewska
więcej