Aromatyczna zupa krem z dyni
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Przepis na zupę dyniowa z dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół. Zupa krem z dyni w tym wydaniu jest prosta i uniwersalna. Można ją podawać według uznania, z ulubionymi dodatkami. My proponujemy najprostszy przepis na zupę dyniową, z solidną dawką ziemniaków, gałki muszkatołowej i pieprzu cayenne.
Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:
SKŁADNIKI
- 1/4 dyni
- 1 por
- 2 cebule
- 5 ziemniaków)
- 2 kostki bulionu CYKORIA
- pieprz CYKORIA do smaku
- gałka muszkatołowa CYKORIA
- sól, pieprz cayenne do smaku
- garść pestek z dyni
- kilka listków bazylii lub natki pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Gotujemy w wodzie pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. W osobnym garnku gotujemy 4-5 małe ziemniaki.
- Przygotowujemy bulion: w gorącej wodzie rozpuszczamy kostki bulionowe CYKORIA i zagotowujemy.
- W tym czasie kroimy pora i cebulę w talarki. Posolone warzywa z dodatkiem pieprzu CYKORIA wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy przez ok. 10 minut na średnim ogniu.
- Do malaksera przekładamy ugotowaną dynię oraz pora z cebulą. Miksujemy na gładką masę, stopniowo dodając bulion.
- Po ugotowaniu ziemniaków, obieramy je ze skórki i wrzucamy do malaksera. Całość ponownie miksujemy. Przyprawiamy 2 szczyptami gałki muszkatołowej CYKORIA oraz pieprzem cayenne. Im więcej dodamy ziemniaków dodamy, tym gęstszy uzyskamy krem.
- Gorącą zupę z dyni podajemy w miseczkach. Dekorujemy pestkami dyni oraz listkami bazylii lub natką pietruszki.