Aksamitna zupa z mrożonych warzyw: przepis na kremową zupę warzywną

2021-03-29
Aksamitna zupa z mrożonych warzyw: przepis na kremową zupę warzywną
Autor: Shutterstock Pyszna i kojąca zupa z mrożonych warzyw
łatwy
45 min
4

Gdy uzbiera nam się trochę resztek warzywnych mrożone, to znak, że pora na aksamitną zupę warzywną. Można tu wykorzystać wszystko, co znajdziecie w zamrażarce. Traktujcie ten przepis, jak wskazówkę. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 200 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski
  • lub 2 świeże marchewki, 1 łodyga selera naciowego i 1/2 średniej cebuli pokrojone w kostkę
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonych liści lubczyku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 szklanka mrożonej zielonej fasoli
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego lub śmietanki 12%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wrzucić ziemniaki i włoszczyznę. Zalać bulionem i dodać przyprawy: natkę pietruszki, lubczyk, sól, czosnek i liście laurowe. 
  • Doprowadzić do wrzenia. Gdy zupa się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. 
  • Dodać groszek i fasolkę. Zagotować, a następnie gotować jeszcze 7 minut. 
  • Dodać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.
  • Zupę rozlać do talerzy i przybrać zieleniną.