Aksamitna zupa z mrożonych warzyw: przepis na kremową zupę warzywną
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Gdy uzbiera nam się trochę resztek warzywnych mrożone, to znak, że pora na aksamitną zupę warzywną. Można tu wykorzystać wszystko, co znajdziecie w zamrażarce. Traktujcie ten przepis, jak wskazówkę.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 200 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski
- lub 2 świeże marchewki, 1 łodyga selera naciowego i 1/2 średniej cebuli pokrojone w kostkę
- 4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 2 łyżeczki suszonych liści lubczyku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 szklanka mrożonej zielonej fasoli
- 1 szklanka mleka pełnotłustego lub śmietanki 12%
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wrzucić ziemniaki i włoszczyznę. Zalać bulionem i dodać przyprawy: natkę pietruszki, lubczyk, sól, czosnek i liście laurowe.
- Doprowadzić do wrzenia. Gdy zupa się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.
- Dodać groszek i fasolkę. Zagotować, a następnie gotować jeszcze 7 minut.
- Dodać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.
- Zupę rozlać do talerzy i przybrać zieleniną.