Aksamitna zupa krem z ziemniaków i cukinii - łatwa do przygotowania
2021-03-31
łatwy
35 min
4
Aksamitna zupa krem z ziemniaków i cukinii jest banalnie prosta do przygotowania, szybko się ją robi, a jej smak i konsystencja to prawdziwa bajka. Zróbcie ją i nie pożałujecie!
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- 2 młode cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
- 1 łyżka oleju
- 1 żółtko
- 50 ml słodkiej, płynnej śmietany
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- trochę szczypiorku lub zielonej cebulki (dymki)
- 3 kromki chleba tostowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cukinie umyć i pokroić w kostkę. Nie musimy tego robić starannie, byle kawałki warzyw miały podobną wielkość. Zupę i tak będziemy miksować.
- Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
- Na łyżce oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i cukinię i chwilę podsmażyć.
- Dodać wywar i gotować ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną.
- W czasie gdy zupa się gotuje, przygotować grzanki - chleb tostowy pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni. Odstawić na bok.
- Gdy warzywa są już miękkie, garnek zestawić z kuchni, zupę zmiksować na krem.
- Żółtko wymieszać ze śmietaną, zahartować odrobiną zupy a następnie wlać do garnka i już nie gotować zupy. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
- Zupę rozlać do talerzy, dodać grzanki i posypać szczypiorkiem.