Aksamitna zupa krem z ziemniaków i cukinii - łatwa do przygotowania

2021-03-31
Aksamitna zupa krem z ziemniaków i cukinii - łatwa do przygotowania
Autor: Shutterstock Lekka, łatwa do przygotowania i pyszna - taka jest  zupa krem z ziemniaków i cukinii.
łatwy
35 min
4

Aksamitna zupa krem z ziemniaków i cukinii jest  banalnie prosta do przygotowania, szybko się ją robi, a jej smak i konsystencja to  prawdziwa bajka. Zróbcie ją i nie pożałujecie!

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 2 młode cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółtko
  • 50 ml słodkiej, płynnej śmietany
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • trochę szczypiorku lub zielonej cebulki (dymki)
  • 3 kromki chleba tostowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cukinie umyć i pokroić w kostkę. Nie musimy tego robić starannie, byle kawałki warzyw miały podobną wielkość. Zupę i tak będziemy miksować.
  • Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
  • Na łyżce oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i cukinię i chwilę podsmażyć.
  • Dodać wywar i gotować ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną.
  • W czasie gdy zupa się gotuje, przygotować grzanki - chleb tostowy pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni. Odstawić na bok.
  • Gdy warzywa są już miękkie, garnek zestawić z kuchni, zupę zmiksować na krem.
  • Żółtko wymieszać ze śmietaną, zahartować odrobiną zupy a następnie wlać do garnka i już nie gotować zupy. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
  • Zupę rozlać do talerzy, dodać grzanki i posypać szczypiorkiem.