Aksamitna zupa krem z ziemniaków i cukinii - łatwa do przygotowania

2020-08-02
Aksamitna zupa krem z ziemniaków i cukinii - łatwa do przygotowania
Autor: Shutterstock Lekka, łatwa do przygotowania i pyszna - taka jest  zupa krem z ziemniaków i cukinii.
łatwy
35 min
4

Aksamitna zupa krem z ziemniaków i cukinii jest  banalnie prosta do przygotowania, szybko się ją robi, a jej smak i konsystencja to  prawdziwa bajka. Zróbcie ją i nie pożałujecie!

Składniki

500 g ziemniaków

2 młode cukinie

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego

1 łyżka oleju

1 żółtko

50 ml słodkiej, płynnej śmietany

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

trochę szczypiorku lub zielonej cebulki (dymki)

3 kromki chleba tostowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cukinie umyć i pokroić w kostkę. Nie musimy tego robić starannie, byle kawałki warzyw miały podobną wielkość. Zupę i tak będziemy miksować.

Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.

Na łyżce oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i cukinię i chwilę podsmażyć.

Dodać wywar i gotować ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną.

W czasie gdy zupa się gotuje, przygotować grzanki - chleb tostowy pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni. Odstawić na bok.

Gdy warzywa są już miękkie, garnek zestawić z kuchni, zupę zmiksować na krem.

Żółtko wymieszać ze śmietaną, zahartować odrobiną zupy a następnie wlać do garnka i już nie gotować zupy. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Zupę rozlać do talerzy, dodać grzanki i posypać szczypiorkiem.