Aksamitna kalafiorowa: przepis na pyszną zupę

2021-03-29
Aksamitna kalafiorowa: przepis na pyszną zupę
Autor: Shutterstock Zupa kalafiorowa jest łatwa do przygotowania i udaje się z mrożonych warzyw
łatwy
30 min
4

Zupę kalafiorową można przyrządzać w sezonie na świeże warzywa, ale znakomicie wyjdzie nam też z kalafiorów mrożonych. To smaczna i łatwa do przygotowania zupa, za którą często przepadają dzieci.

Zupę można podawać posypaną małymi grzankami czosnkowymi.

SKŁADNIKI

  • 1 l wywaru z warzyw (lub bulion z kostki Bio)
  • 1 kalafior
  • 2 marchwie
  • czubata łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior opłukać, podzielić na małe różyczki, marchew obrać, pokroić na kawałki.
  • Warzywa gotować w wywarze warzywnym do miękkości (około pół godziny).
  • Dodać pastę curry oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksować.
  • Doprawić sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.