Aksamitna kalafiorowa: przepis na pyszną zupę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupę kalafiorową można przyrządzać w sezonie na świeże warzywa, ale znakomicie wyjdzie nam też z kalafiorów mrożonych. To smaczna i łatwa do przygotowania zupa, za którą często przepadają dzieci.
Zupę można podawać posypaną małymi grzankami czosnkowymi.
SKŁADNIKI
- 1 l wywaru z warzyw (lub bulion z kostki Bio)
- 1 kalafior
- 2 marchwie
- czubata łyżeczka czerwonej pasty curry
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior opłukać, podzielić na małe różyczki, marchew obrać, pokroić na kawałki.
- Warzywa gotować w wywarze warzywnym do miękkości (około pół godziny).
- Dodać pastę curry oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksować.
- Doprawić sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.