Ziemniaczki pieczone na słodko-ostro. Sekret tkwi w aromatycznej marynacie

Ziemniaczki na słodko-ostro
Autor: Shutterstock Ziemniaczki na słodko-ostro to pyszny dodatek do mięs lub samodzielne danie.
łatwy
60 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ziemniaczki zapiekane w słodko-ostrej marynacie wychodzą rewelacyjne. Najsmaczniejsze są w tej wersji oczywiście ziemniaki młode, ale jesienią i zima tez nie musimy sobie ich odmawiać, bo stare również dają radę. Sekretem dania jest bowiem znakomita marynata, czy też sos przygotowany na bazie masła i cukru, z dodatkiem przecieru z pomidorów oraz aromatycznych przypraw. Całość smakuje bombowo, czy jako dodatek do da mięsnych, czy też jako samodzielnie danie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz i sól
  • 150 tartego ostrego sera (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Młode ziemniaki dokładnie wyszorować, starsze obrać.
  • Ziemniaki ugotować na półtwardo (10-15 minut) w osolonej wodzie. Odcedzić.
  • Na niewielkim ogniu podgrzewać masło i cukier - do rozpuszczeni i połączenia.
  • Następnie dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy i podgrzewać, aż sos nieco zgęstnieje.
  • Marynatę przelać do lekko przestudzonych ziemniaków, dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek pokrył się sosem.
  • Ziemniaczki przełożyć do posmarowanej olejem blaszki lub naczynia żaroodpornego, zapiekać 30 minut w 180 st. C.
  • Po tym czasie ziemniaki posypać serem i zapiekać jeszcze 10 minut, aż się rozpuści. To krok opcjonalny - ziemniaczki pyszne są także bez sera.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej