Ziemniaczki pieczone na słodko-ostro. Sekret tkwi w aromatycznej marynacie
2022-09-14
łatwy
60 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Ziemniaczki zapiekane w słodko-ostrej marynacie wychodzą rewelacyjne. Najsmaczniejsze są w tej wersji oczywiście ziemniaki młode, ale jesienią i zima tez nie musimy sobie ich odmawiać, bo stare również dają radę. Sekretem dania jest bowiem znakomita marynata, czy też sos przygotowany na bazie masła i cukru, z dodatkiem przecieru z pomidorów oraz aromatycznych przypraw. Całość smakuje bombowo, czy jako dodatek do da mięsnych, czy też jako samodzielnie danie.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- pieprz i sól
- 150 tartego ostrego sera (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Młode ziemniaki dokładnie wyszorować, starsze obrać.
- Ziemniaki ugotować na półtwardo (10-15 minut) w osolonej wodzie. Odcedzić.
- Na niewielkim ogniu podgrzewać masło i cukier - do rozpuszczeni i połączenia.
- Następnie dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy i podgrzewać, aż sos nieco zgęstnieje.
- Marynatę przelać do lekko przestudzonych ziemniaków, dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek pokrył się sosem.
- Ziemniaczki przełożyć do posmarowanej olejem blaszki lub naczynia żaroodpornego, zapiekać 30 minut w 180 st. C.
- Po tym czasie ziemniaki posypać serem i zapiekać jeszcze 10 minut, aż się rozpuści. To krok opcjonalny - ziemniaczki pyszne są także bez sera.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?