Świeże ogórki duszone z koperkiem i cytryną - super dodatek do obiadu
2022-04-29
łatwy
15 min
4
Ogórki to jeden z naszych ulubionych dodatków do drugiego dania. Latem szczególnie - w postaci mizerii czy tzatzików. Ale ogórki świetnie smakują również na ciepło, na przykład uduszone w jogurcie i podane z koperkiem.
SKŁADNIKI
- 1 kg ogórków
- 2 pęczki koperku
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 cytryny,
- 0,5 kostki bulionowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
- Ogórki włożyć do garnka, dodać sól, sok wyciśnięty z cytryny, cukier, pokruszoną kostkę bulionową i jogurt.
- Postawić na małym ogniu i dusić 10 minut, pp czym dodać masło i dusić kolejne 10 minut.
- Pod koniec dodać do warzyw mąkę ziemniaczaną rozrobioną odrobiną wody i zagotować.
- Do uduszonych ogórków dodać drobno posiekany koperek i wymieszać.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?