Świeże ogórki duszone z koperkiem i cytryną - super dodatek do obiadu

Ogórki na ciepło
Autor: Shutterstock Ogórki na ciepło świetnie pasują do dań miesnych.
łatwy
15 min
4

Ogórki to jeden z naszych ulubionych dodatków do drugiego dania. Latem szczególnie - w postaci mizerii czy tzatzików. Ale ogórki świetnie smakują również na ciepło, na przykład uduszone w jogurcie i podane z koperkiem.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ogórków
  • 2 pęczki koperku
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 cytryny,
  • 0,5 kostki bulionowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyć, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
  • Ogórki włożyć do garnka, dodać sól, sok wyciśnięty z cytryny, cukier, pokruszoną kostkę bulionową i jogurt.
  • Postawić na małym ogniu i dusić 10 minut, pp czym dodać masło i dusić kolejne 10 minut.
  • Pod koniec dodać do warzyw mąkę ziemniaczaną rozrobioną odrobiną wody i zagotować.
  • Do uduszonych ogórków dodać drobno posiekany koperek i wymieszać.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej