Świetna jarzynka z dyni piżmowej i szpinaku na ciepło
2021-11-15
łatwy
30 min
4
Świetna jarzynka z dyni piżmowej i szpinaku na ciepło to dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Jest smaczna, sycąca i aromatyczna. Ma szansę znaleźć stałe miejsce w naszym menu.
To danie to idealna przekąska późnego lata i wczesnej jesieni - kiedy dojrzewają dynie piżmowe. W innych porach roku można wykorzystać dostępną przez cały rok dynię mrożoną, ale danie zdecydowanie lepsze jest z dyni świeżej. Dzięki dodatkowi boczku i sera danie jest bardziej kaloryczne i sycące - w sam raz na chłodne dni.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 dynia piżmowa
- 1 opakowanie młodego szpinaku
- 200 gram boczku
- 200 gram sera feta
- gałązka świeżego tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię pokroić na mniejsze części i wstawić na 20 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.
- Warzywo wyjąć z pieca, przestudzić, obrać i pokroić w niedużą kosteczkę.
- Boczek pokroić w małą kostkę i stopić nieco na suchej patelni, dodać dynię, przyprawić sola, pieprzem i świeżym tymiankiem.
- Ciepłą jarzynkę podawać ze świeżymi listkami szpinaku i pokruszonym serem feta.