Młoda kapusta zapiekana pod serem - cudowna jarzynka za grosze
2022-05-08
łatwy
25 min
4
Młoda kapusta zapiekana pod serem to danie z takich, które lubię najbardziej - proste, a jednocześnie pyszne. Młode warzywa nie wymagają zbyt wielu dodatków - ich naturalny smak jest tak niepowtarzalny, że warto przygotować je jak najprościej.
SKŁADNIKI
- 1 młoda kapusta
- 4 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag sera mozzarella
- sól i pieprz łyżka
- masła do podsmażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę przeciąć na 4 części i włożyć do garnka z wrzącą, lekko posoloną wodą, gotować 5 minut. Wyjąć, odsączyć na sicie.
- Cebulę posiekać w kostkę, oprószyć solą i na maśle smażyć do zeszklenia. Na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Mozzarellę zetrzeć na tarce.
- Sparzoną kapustę pokroić na mniejsze równe części usuwając głąb. Ułożyć ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko nasmarowanym tłuszczem (może być olej, choć ja wolę roztopione masło, ze względu na szlachetny smak).
- Na kawałkach kapusty ułożyć podsmażoną cebulę z czosnkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać około 10 minut, następnie posypać kapustę serem i zapiekać, aż wierzch się lekko zarumieni.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?