Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem. Tradycyjny śląski przepis urzeka prostotą
2023-02-02
łatwy
25 min
6
Dieta bezglutenowa
Kapusta zasmażana z boczkiem to łatwy pomysł na kiszoną kapustę na ciepło, prosto z kuchni śląskiej. Wystarczą te dwa składniki i nieco przypraw i na stole paruje ciepłe danie. Można je podać na obiad, na przykład z tłuczonymi ziemniakami lub z kromka chleba na ciepłą kolację.
SKŁADNIKI
- 1 kg kapusty kiszonej
- 200 g boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki bulionu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją i osącz z nadmiaru soku.
- Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni, aż będzie rumiany i chrupki.
- Dodaj posiekane cebulę i czosnek i smaż razem z boczkiem aż cebula będzie miękka.
- Dodaj kapustę i smaż jeszcze przez kilka minut.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę i bulion, a następnie wlej do kapusty.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż zupa zgęstnieje.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami lub świeżym chlebem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?