Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem. Tradycyjny śląski przepis urzeka prostotą

Kapusta zasmażana z boczkiem
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
6

Dieta bezglutenowa

Kapusta zasmażana z boczkiem to łatwy pomysł na kiszoną kapustę na ciepło, prosto z kuchni śląskiej. Wystarczą te dwa składniki i nieco przypraw i na stole paruje ciepłe danie. Można je podać na obiad, na przykład z tłuczonymi ziemniakami lub z kromka chleba na ciepłą kolację.

SKŁADNIKI

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 200 g boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją i osącz z nadmiaru soku.
  • Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni, aż będzie rumiany i chrupki.
  • Dodaj posiekane cebulę i czosnek i smaż razem z boczkiem aż cebula będzie miękka.
  • Dodaj kapustę i smaż jeszcze przez kilka minut.
  • W osobnej misce wymieszaj mąkę i bulion, a następnie wlej do  kapusty.
  • Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż zupa zgęstnieje.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami lub świeżym chlebem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: Co zrobić z kapusty kiszonej? 10 przepisów na potrawy z kiszoną kapustą

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej