Biorę ziemniaki, mleko, ser i te przyprawy. Ta wersja urzeka obłędnym smakiem

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jak zrobić dobre ziemniaki duszone? Najlepsze rozwiązanie tego kulinarnego problemu znajdziecie w tym prostym przepisie. Pyszne ziemniaki duszone na patelni z dodatkiem mleka i aromatycznych przypraw to pomysł na prosty i niedrogi obiad lub dodatek do dania głównego. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić duszone ziemniaki w mleku.
Czy można dodać mleko do ziemniaków?
Oczywiście, że mleko można dodać do ziemniaków. To dwa produkty, które często można spotkać w różnych przepisach kulinarnych, takich jak na przykład kremowe purèe. W tym prostym przepisie na duszone ziemniaki mleko jest obowiązkowym składnikiem. To właśnie dzięki niemu danie smakuje tak dobrze. W czasie duszenia zamienia się w sos, który idealnie otula pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki. Najlepiej się o tym przekonać, wybierając ten sprawdzony przepis na ziemniaki duszone z mlekiem.
Z czego zrobić ziemniaki duszone w mleku?
Pyszne ziemniaczki duszone na patelni to pomysł na obiad bez mięsa lub dodatek do dania głównego. Aby je przygotować, nie są potrzebne wyszukane składniki. Lista niezbędnych produktów jest krótka. Znalazły się na niej artykuły spożywcze, które można kupić przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić pyszne duszone ziemniaki z patelni? Do przyrządzenia tego smacznego dania należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:
- warzywa – ziemniaki, cebula
- dodatki – ser żółty, oliwa z oliwek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, curry, wędzona słodka papryka, chili
Jak zrobić duszone ziemniaki z mlekiem?
Przepis na wyśmienite danie z patelni, czyli ziemniaki duszone z dodatkiem mleka, aromatycznych przypraw i żółtego sera, jest łatwy. Przygotowanie tej smakowitej potrawy nie wymaga doświadczenia czy nadprzyrodzonych umiejętności. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a ziemniaki duszone z mlekiem wyjdą i będą smakować obłędnie.
Jak więc dusi się ziemniaki w mleku na patelni? Zadanie jest łatwe i w miarę szybkie. Zaletą tego przepisu jest to, że ziemniaków nie trzeba wcześniej gotować. Dzięki temu przygotowanie jest o wiele prostsze i nie zajmuje tak dużo czasu.
- 1. krok – obranie i pokrojenie ziemniaków na cienkie plasterki
- 2. krok – wymieszanie mleka z przyprawami
- 3. krok – podsmażenie cebuli
- 4. krok – ułożenie ziemniaków i zalanie mlekiem z przyprawami i wodą
- 5. krok – duszenie ziemniaków posypanych starym żółtym serem
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 100 g startego żółtego sera
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- szczypta chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki.
- Mleko wymieszać z papryką, curry, chili, solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Na cebuli ułożyć plasterki ziemniaków i wlać mleko z przyprawami oraz wodę. Ziemniaki powinny znajdować pod ich powierzchnią. W razie potrzeby dolać więcej mleka.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu około 25 minut, aż ziemniaki staną się miękkie, a płyn odparuje.
- Ziemniaki posypać startym żółtym serem. Patelnię przykryć pokrywką i dusić około 10 minut, aż ser się roztopi.
- Podawać na obiad lub jako dodatek do dania głównego.