Kiszenie kapusty: przepis podstawowy. Jak kisić kapustę?

2021-07-30
Kiszenie kapusty: przepis podstawowy. Jak kisić kapustę?
Autor: Shutterstock Domową kapustę kiszoną możemy mieć na zawołanie
średni
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kapusta kiszona jest bogatym źródłem witaminy C, B12, E, naturalnych przeciwutleniaczy i prozdrowotnych bakterii Lactobacillus. Zrobiona w domu jest najlepsza, poza tym masz gwarancję, że nie zawiera cukru i octu. Jak domowym sposobem kisić kapustę? Podajemy przepis podstawowy na kiszoną kapustę.

 

Kiszoną kapustę należy przechowywać w warunkach chłodniczych. W innym przypadku należy kisić niewielkie ilości na bieżąco lub pasteryzować. Ukiszoną kapustę można pasteryzować, co prawda ze szkodą dla witamin i dobroczynnych bakterii probiotycznych, ale z korzyścią dla nas, bo nadwyżki się nie popsują. Kiszoną kapustę pasteryzujemy według przepisu Jak pasteryzować kiszoną kapustę w słoikach

SKŁADNIKI

  • kapusta biała lub czerwona
  • sól (1,5-2,5 dag na 1 kg kapusty)
  • marchew
  • kminek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białą kapustę należy przetrzymać kilka dni w ciemnym miejscy, by całkowicie zbielała. Ma to później wpływ na jej smak. Główkę oczyszczamy z nadpsutych liści i myjemy. Odkładamy kilka całych liści. Resztę szatkujemy - najlepiej razem z głąbem, bo ma mnóstwo witamin. Mieszamy z marchwią i kminkiem (według upodobań).
  • Kapustę układamy w kamionkowej lub drewnianej beczułce uprzednio dokładnie wyparzonej. Warstwy kapusty przesypujemy solą, ubijamy mocno ręką lub drewnianym tłuczkiem. Naczynie napełniamy w 80%, bo podczas kwaszenia wydzieli się dużo soku, a także dwutlenku węgla, który podniesie kapustę do góry.
  • Poszatkowaną kapustę ułożoną w naczyniu nakrywamy całymi liśćmi. Kładziemy na wierzch drewniane denko i obciążamy. Zamknięcie naczynia z kiszonką nie może być całkowicie szczelne, by gazy fermentacyjne mogły swobodnie uchodzić.
  • Po ok. 3 dniach fermentacji należy zdjąć z kapusty ciężarek i denko, za pomocą długiego, drewnianego trzonka, np. łyżki, przebijać otwory w kapuście w celu odprowadzenia nadmiaru gazów i olejków eterycznych nadających gorycz ukiszonej kapuście. Cały proces kiszenia trwa 10-12 dni, po tym czasie kapusta kiszona jest już gotowa do jedzenia.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?