Zapomniałam o owsiance. Teraz na śniadanie robię tę pyszną kaszę z prażonymi jabłkami
Dieta wegetariańska
Zamiast owsianki czy jaglanki na śniadanie warto zjeść pyszną i delikatnie słodką kaszę mannę z dodatkiem prażonych jabłek. Stanowi znakomity pierwszy posiłek, który sprawi, że dzień zacznie się rewelacyjnie. To proste danie jest sycące i dodaje energii, a do tego zawiera mnóstwo białka. Oto przepis na pyszną kaszę mannę z prażonymi jabłkami.
Kasza manna z prażonymi jabłkami – proste i szybkie śniadanie
Kasza manna jest ceniona nie tylko ze względu na smak i uniwersalne wykorzystanie w przepisach kulinarnych. Jest bogata w witaminy, minerały i wiele cennych substancji odżywczych. Wspomaga pracę układu nerwowego i korzystnie wpływa na mięśnie i kości. Właśnie dlatego stała się główną bohaterką tego przepisu. Wraz z prażonymi jabłkami i pozostałymi składnikami, które także wyróżniają się pozytywnym działaniem i bogactwem białka, tworzy pyszne i sycące danie na pierwsze śniadanie.
Jak zrobić kaszę mannę z jabłkami?
Przepis na wyborną kaszkę mannę z dodatkiem prażonych jabłek jest bardzo łatwy. Przygotowanie nie wymaga też długiego czasu. W sumie to około 10 minut pracy, więc takie śniadanie można zrobić nawet rano jeszcze przed wyjściem do pracy.
W tym prostym przepisie kluczową czynnością jest gotowanie kaszy. Mannę należy wsypać do wrzącego mleka z wodą, a następnie cały czas mieszać, aby nie powstały grudki.
Przepis na pyszną i pełną zdrowia kaszę mannę wzbogaconą prażonymi jabłkami sprawdzi się właśnie teraz, kiedy temperatura nie rozpieszcza i potrzebny jest porządny zastrzyk energii. Jak więc zrobić kaszę mannę z jabłkiem?
- 1. krok – uprażenie jabłek
- 2. krok – ugotowanie kaszy manny na mleku i wodzie
- 3. krok – nałożenie do miseczek kaszki oraz prażonych jabłek
Czym wzbogacić kaszę mannę z prażonymi jabłkami?
Pyszna i aromatyczna kasza manna z dodatkiem słodkich prażonych jabłek to propozycja na zdrowe śniadanie. To podstawowy przepis, który można modyfikować. Do prażonych jabłek można dodać ulubione orzechy lub migdały. Weganie mogą zastąpić mleko i jogurt skyr roślinnymi odpowiednikami. Jeżeli kaszka jest zbyt mało słodka, można skropić ją miodem lub posypać zdrowszym zamiennikiem białego cukru jak ksylitol czy erytrytol. Porcje kaszy manny z prażonymi jabłkami wzbogaci też kakao lub starta na tarce gorzka czekolada.
SKŁADNIKI
- 300 ml mleka
- 300 g jogurtu islandzkiego skyr waniliowego
- 200 ml wody
- 100 g kaszy manny
- 2 jabłka
- 2 łyżki mieszanki orzechów
- 2 łyżki erytrolu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane jabłka pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Przełożyć do rondelka i wlać 2 łyżki wody. Wsypać cukier i cynamon. Podgrzewać, aż owoce staną się miękkie. Rondelek zestawić z ognia.
- Do garnka wlać mleko i wodę. Wsypać słodzik i zagotować. Wsypać kaszę mannę i mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować, cały czas mieszając, aż kasza zgęstnieje. Garnek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Dodać jogurt skyr i wymieszać.
- Kaszę mannę przełożyć do miseczek. Na wierzchu ułożyć prażone jabłka i posypać posiekanymi orzechami.
- Podawać na śniadanie.