Zapomniałam o bułeczkach z piekarni. O wiele lepsze piekę w domu i dodaję 1 tajemny składnik

bułeczki ziemniaczane
Autor: Arina P Habich/ Shutterstock Domowe bułeczki upiecz z nietypowym dodatkiem. Są tak pyszne, że te z piekarni nie mają żadnych szans.
łatwy
90 min
4

Dieta wegetariańska

Chociaż w piekarniach i sklepach wybór puszystych bułek jest ogromny, warto zacząć piec je w domu. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Na początek można skusić się na ten przepis, w którym bułeczki wzbogaca się jednym nietypowym składnikiem. Są nim ziemniaki, które sprawiają, że bułeczki smakują tak dobrze. Jak więc je zrobić? Oto prosty przepis na domowe bułeczki z ziemniakami.

Czy można upiec bułki z ziemniakami?

Ziemniaki to jedne najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Można przyrządzić z nich najróżniejsze pyszności. Mało kto wie, że idealnie sprawdzają się jako sekretny składnik domowych bułeczek. Dzięki nim ten rodzaj pieczywa zyskuje pyszny smak i apetyczny aromat, a także wyróżnia się ciekawą i wilgotną konsystencją. Dodatek ziemniaków sprawia, że bułeczki są miękkie, dłużej zachowują świeżość i mają delikatny lekko słodkawy smak.

Czy bułki z ziemniakami są zdrowe?

Dlaczego warto zrobić bułki z ziemniakami według tego sprawdzonego przepisu? W porównaniu do tradycyjnych bułek pszennych, które zawierają głównie puste kalorie, te z dodatkiem gotowanych ziemniaków smakują o wiele lepiej i zawierają więcej składników odżywczych. Doskonale komponują się z różnymi dodatkami wytrawnymi i słodkimi.

Bułeczki ziemniaczane zawierają błonnik, który daje uczucie sytości i wspomaga układ trawienny. Są źródłem witamin z grupy B, C oraz potasu i magnezu. Są lekkostrawne, więc idealnie sprawdzą się w diecie osób o wrażliwym żołądku. Bułeczki z ziemniakami to doskonała i zdrowsza alternatywa dla pszennych bułek i klasycznych kajzerek.

Jak upiec bułeczki ziemniaczane?

Przepis na pyszne i puszyste bułeczki z ziemniakami nie jest trudny. Przygotowanie nie wymaga też doświadczenia czy skomplikowanych czynności. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty można z łatwością kupić w wielu sklepach przez cały rok. Do bułeczek można też wykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje i powstaną smakowite domowe bułeczki w duchu filozofii zero waste.

Należy jedynie pamiętać, że ciasto na bułeczki ziemniaczane wyrasta na drożdżach, więc potrzebuje czasu. Wszystkie składniki wymagające chłodzenia należy wcześniej wyjąć z lodówki. Dzięki temu ciasto pięknie wyrośnie.

Jak więc upiec miękkie i puszyste bułeczki ziemniaczane? Wystarczy wybrać ten przepis, kupić składniki i zarezerwować sobie około półtorej godziny wolnego czasu. Pośpiech i nerwy nie są wskazane.

  • 1. krok – ugotowanie ziemniaków i rozgniecenie ich na purée
  • 2. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 3. krok – wymieszanie składników z zaczynem drożdżowym i ziemniakami
  • 4. krok – wyrobienie ciasta na bułki i odstawienie do wyrośnięcia
  • 5. krok – uformowanie bułeczek ziemniaczanych i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
  • 6. krok – upieczenie bułeczek z ziemniakami w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 ml przegotowanej letniej wody
  • 3 średnie ziemniaki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości, odcedzić i rozgnieść praską, tak aby nie było grudek.
  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wlać wodę i wsypać cukier. Odstawić na 10 minut.
  • Do miski wsypać mąkę pszenną i sól. Wlać oliwę z oliwek i zaczyn drożdżowy. Dodać ziemniaki. Dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej z nich uformował okrągłą bułeczkę.
  • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 15 minut.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 30 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację z ulubionymi dodatkami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej