Zapomniałam o bułeczkach z piekarni. O wiele lepsze piekę w domu i dodaję 1 tajemny składnik
Dieta wegetariańska
Chociaż w piekarniach i sklepach wybór puszystych bułek jest ogromny, warto zacząć piec je w domu. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Na początek można skusić się na ten przepis, w którym bułeczki wzbogaca się jednym nietypowym składnikiem. Są nim ziemniaki, które sprawiają, że bułeczki smakują tak dobrze. Jak więc je zrobić? Oto prosty przepis na domowe bułeczki z ziemniakami.
Czy można upiec bułki z ziemniakami?
Ziemniaki to jedne najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Można przyrządzić z nich najróżniejsze pyszności. Mało kto wie, że idealnie sprawdzają się jako sekretny składnik domowych bułeczek. Dzięki nim ten rodzaj pieczywa zyskuje pyszny smak i apetyczny aromat, a także wyróżnia się ciekawą i wilgotną konsystencją. Dodatek ziemniaków sprawia, że bułeczki są miękkie, dłużej zachowują świeżość i mają delikatny lekko słodkawy smak.
Czy bułki z ziemniakami są zdrowe?
Dlaczego warto zrobić bułki z ziemniakami według tego sprawdzonego przepisu? W porównaniu do tradycyjnych bułek pszennych, które zawierają głównie puste kalorie, te z dodatkiem gotowanych ziemniaków smakują o wiele lepiej i zawierają więcej składników odżywczych. Doskonale komponują się z różnymi dodatkami wytrawnymi i słodkimi.
Bułeczki ziemniaczane zawierają błonnik, który daje uczucie sytości i wspomaga układ trawienny. Są źródłem witamin z grupy B, C oraz potasu i magnezu. Są lekkostrawne, więc idealnie sprawdzą się w diecie osób o wrażliwym żołądku. Bułeczki z ziemniakami to doskonała i zdrowsza alternatywa dla pszennych bułek i klasycznych kajzerek.
Jak upiec bułeczki ziemniaczane?
Przepis na pyszne i puszyste bułeczki z ziemniakami nie jest trudny. Przygotowanie nie wymaga też doświadczenia czy skomplikowanych czynności. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty można z łatwością kupić w wielu sklepach przez cały rok. Do bułeczek można też wykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje i powstaną smakowite domowe bułeczki w duchu filozofii zero waste.
Należy jedynie pamiętać, że ciasto na bułeczki ziemniaczane wyrasta na drożdżach, więc potrzebuje czasu. Wszystkie składniki wymagające chłodzenia należy wcześniej wyjąć z lodówki. Dzięki temu ciasto pięknie wyrośnie.
Jak więc upiec miękkie i puszyste bułeczki ziemniaczane? Wystarczy wybrać ten przepis, kupić składniki i zarezerwować sobie około półtorej godziny wolnego czasu. Pośpiech i nerwy nie są wskazane.
- 1. krok – ugotowanie ziemniaków i rozgniecenie ich na purée
- 2. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 3. krok – wymieszanie składników z zaczynem drożdżowym i ziemniakami
- 4. krok – wyrobienie ciasta na bułki i odstawienie do wyrośnięcia
- 5. krok – uformowanie bułeczek ziemniaczanych i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
- 6. krok – upieczenie bułeczek z ziemniakami w piekarniku
SKŁADNIKI
- 550 g mąki pszennej
- 250 ml przegotowanej letniej wody
- 3 średnie ziemniaki
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości, odcedzić i rozgnieść praską, tak aby nie było grudek.
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wlać wodę i wsypać cukier. Odstawić na 10 minut.
- Do miski wsypać mąkę pszenną i sól. Wlać oliwę z oliwek i zaczyn drożdżowy. Dodać ziemniaki. Dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej z nich uformował okrągłą bułeczkę.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 15 minut.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 30 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację z ulubionymi dodatkami.