Zamiast kanapek na śniadanie serwuję te mleczne rogaliki. Są pyszne i obłędnie puszyste

mleczne rogaliki śniadaniowe
Autor: Shutterstock Nie kupuj mlecznych rogalików na śniadanie. Wybierz ten przepis i upiecz je w domu.
łatwy
90 min
4

Dieta wegetariańska

Zamiast kupować mleczne rogaliki w piekarni, można je upiec w domu. Są łatwe, a przede wszystkim smakują o wiele lepiej. Mają puszystą konsystencję i świetnie pasują na śniadanie. Idealnie łączą się z aromatyczną kawą. Jak więc je zrobić? Wystarczy sprawdzony przepis na mleczne rogaliki śniadaniowe i chwila wolnego czasu. Poznajcie bardzo łatwy przepis.

Z czego zrobić mleczne rogaliki śniadaniowe?

Wyśmienite rogaliki mleczne na śniadanie są nie tylko proste, ale i składają się z kilku naturalnych produktów. Nie ma w nich konserwantów, ani ulepszaczy smaku. Właśnie ze względu na odpowiednio dobrane składniki są tak dobre i puszyste.

Co należy przygotować, aby upiec w domu pełne smaku mleczne rogaliki śniadaniowe? Lista składników jest krótka i obejmuje takie artykuły spożywcze jak:

  • mąka pszenna
  • świeże drożdże
  • mleko
  • jajka
  • masło
  • cukier

Jak zrobić mleczne rogaliki śniadaniowe?

Te wyborne rogaliki idealne na śniadanie nie są trudne. Przepis można zaliczyć do łatwych receptur na domowe słodkie wypieki. Warto pamiętać, że rogaliki robi się z ciasta drożdżowego, które rządzi się swoimi prawami. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a mleko należy wcześniej podgrzać. Ciasto drożdżowe na rogaliki powinno wyrastać godzinę. Najlepiej miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Jak upiec pyszne domowe rogaliki mleczne na śniadanie? Przygotowanie ciasta drożdżowego i zrobienie rogalików wcale nie jest takie trudne. Postępując według tego przepisu i stosując się do wszystkich zaleceń, puszyste rogaliki udadzą się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – połączenie zaczynu drożdżowego z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia
  • 4. krok – rozwałkowanie i pokrojenie ciasta na trójkąty, a następnie uformowanie rogalików
  • 5. krok – upieczenie rogalików w piekarniku

Z czym podawać mleczne rogaliki śniadaniowe?

Pyszne i obłędnie puszyste rogaliki mleczne to pomysł na wyborne śniadanie. Można podać do nich domowy dżem owocowy, śmietankowy serek czy miód. Sprawdzą się też kremy orzechowe i czekoladowe. Rogaliki doskonale smakują z kawą i herbatą.

Domowe rogaliki mleczne można podawać nie tylko na śniadanie. To pełna smaku przekąska, którą można zabrać ze sobą na wynos i zjeść w pracy. Bardzo smakują dzieciom, więc sprawdzą się zamiast kanapek na drugie śniadanie do szkoły. Mleczne rogaliki można serwować także na deser. Po upieczeniu można je udekorować polewą czekoladową lub lukrem i posypać posiekanymi orzechami czy prażonymi płatkami migdałowymi.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka + do posmarowania
  • 80 g miękkiego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wlać mleko. Wsypać cukier i dodać pokruszone drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Do większej miski wsypać mąkę pszenną i wbić jajka. Wlać zaczyn drożdżowy. Wymieszać, a następnie zacząć wyrabiać ciasto. W połowie wyrabiania dodać miękkie masło pokrojone na mniejsze kawałki.
  • Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Krótko wyrobić i podzielić na 2 części. Obie części rozwałkować na okrąg i pokroić na trójkąty. Zwinąć, zaczynając od podstawy ku wierzchołkowi.
  • Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować mlekiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 12 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na pierwsze lub drugie śniadanie, na deser i jako przekąskę.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej