Z tym składnikiem owsianka przyspieszy metabolizm. Zacznij regularnie jeść, a poczujesz różnicę

owsianka z masłem klarowanym
Autor: Shutterstock Podkręć metabolizm i do owsianki dodaj ten produkt. To dietetyczne śniadanie jest pyszne i błyskawiczne.
łatwy
10 min
2

Dieta wegetariańska

Mnóstwo osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez owsianki. Nic dziwnego, ponieważ płatki owsiane są nie tylko pyszne, ale i zawierają sporo cennych dla zdrowia składników. Dodają energii, która tak bardzo potrzebna jest o poranku. Wystarczy jeden prosty składnik, aby klasyczną owsiankę zamienić w dietetyczny hit, dzięki któremu metabolizm przyspieszy, a boczki znikną szybciej.

Owsianka na zdrowe śniadanie

Płatki owsiane ugotowane na mleku to idealne śniadanie. Jest pyszne, sycące i dostarcza wielu substancji odżywczych, które zapewniają prawidłową pracę całego organizmu. Jeżeli lubicie owsiankę i jecie ją na śniadanie, posiłek warto wzbogacić jednym produktem. Dzięki niemu owsianka zyska jeszcze lepszy smak oraz właściwości, które podkręcą metabolizm. Sekretem płatków owsianych na mleku jest dodatek masła klarowanego zwanego ghee.

Owsianka z masłem klarowanym – właściwości

Płatki owsiane gotowane na mleku krowim lub roślinnym wzbogaci masło klarowane. To produkt, który jest łatwo dostępny w wielu sklepach bez względu na porę roku. Masło ghee można też zrobić samodzielnie w domu. Tym co odróżnia je od tradycyjnego masła, jest złocisty kolor, delikatny smak i orzechowy aromat. Klarowane masło jest znakomitym dodatkiem do wielu różnych potraw i nadaje się do smażenia oraz pieczenia.

Masło klarowane jest rewelacyjnym składnikiem owsianki. Jest dobrze przyswajane przez organizm i nie wywołuje skutków ubocznych ze strony układu pokarmowego. Świetnie wpływa na prawidłową pracę układu trawiennego. Pomaga budować odporność, pozytywnie wpływa na pracę mózgu i niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za wiele chorób. Masło ghee jest bogate w witaminy K, D, E oraz A.

Właściwości masła klarowanego docenią osoby, które są na diecie odchudzającej. Usprawnia przemianę materii, pomaga usunąć toksyny z organizmu i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Ghee doskonale wpływa na jelita. Regeneruje błonę śluzową, działa antynowotworowo i utrzymuje prawidłowe pH w tym organie.

Jak zrobić owsiankę z masłem klarowanym?

Przepis na pyszną i zdrową owsiankę z masłem klarowanym przypadnie do gustu nie tylko tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. Pod wrażeniem smaku i działania tego smakowitego dania na śniadanie będą wszyscy wielbiciele owsianek. Przygotowanie płatków owsianych na mleku wzbogaconych ghee jest proste i błyskawiczne. Czas przyrządzenia takiego dietetycznego śniadania nie powinien przekroczyć 10 minut.

Jak więc zrobić dwie porcje wyjątkowo dobrej i pełnej zdrowia owsianki z masłem ghee? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe.

  • 1. krok – ugotowanie płatków owsianych na mleku roślinnym lub krowim
  • 2. krok – dodanie masła klarowanego i wymieszanie owsianki
  • 3. krok – nałożenie owsianki do miseczek wraz z ulubionymi dodatkami

Czym wzbogacić owsiankę z masłem klarowanym?

To podstawowy przepis na owsiankę z dodatkiem masła ghee. Recepturę można modyfikować i dodawać inne składniki, które sprawią, że śniadanie z płatków owsianych będzie smaczniejszy i bardziej sycący. Do maślanej owsianki można dodać świeże sezonowe owoce, orzechy lub masło orzechowe czy kakao. Sprawdzą się też nasiona chia, siemię lniane lub wiórki kokosowe. Smak owsianki z masłem klarowanym podkręcą korzenne przyprawy oraz starta na tarce gorzka czekolada.

SKŁADNIKI

  • 500 ml mleka roślinnego lub krowiego
  • 100 g płatków owsianych
  • 2 łyżki masła klarowanego

  • dodatkowo:
  • owoce
  • orzechy
  • przyprawy korzenne
  • miód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane przesypać do rondelka i wlać mleko. Gotować, aż zgęstnieją i staną się miękkie.
  • Dodać masło klarowane i wymieszać, aż się roztopi i połączy z płatkami owsianymi.
  • Owsiankę przełożyć do miseczek i dodać ulubione składniki jak owoce, orzechy, miód czy przyprawy korzenne.
  • Podawać od razu na śniadanie.
Masło - co warto o nim wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej