Weź jajka, szynkę i warzywa. Śniadaniowe muffiny jajeczne podbiją każde podniebienie

muffiny jajeczne
Autor: Shutterstock Oto prosty przepis na śniadanie mistrzów. Wymieszaj jajka z szynką i warzywami i zapiecz.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pełne smaku muffiny jajeczne z dodatkiem szynki i warzyw to pomysł na śniadanie na ciepło. Smakują pysznie, dodają energii i zapewniają dobry humor przez cały dzień. Przepis jest łatwy i szybki, a jego dodatkową zaletą jest to, że można go dowolnie modyfikować i dodawać swoje ulubione składniki. Zobaczcie, jak zrobić smakowite muffiny jajeczne z szynką i warzywami.

Z czego zrobić muffiny jajeczne?

Aby przygotować doskonałe muffiny śniadaniowe, potrzebne są proste produkty. Są do kupienia w większych sklepach i tych małych osiedlowych. Do masy jajecznej można dodać także te produkty, które zalegają w lodówce i brakuje pomysłu, jak je wykorzystać. Dzięki temu resztki się nie zmarnują i powstanie obłędne śniadanie w duchu filozofii zero waste.

W tym sprawdzonym przepisie muffiny jajeczne przyrządza się z takich produktów jak:

  • jajka
  • serek wiejski
  • szynka
  • papryka
  • szczypiorek
  • proszek do pieczenia
  • przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie

Jak zrobić muffiny jajeczne?

Przepis na wyśmienite muffiny jajeczne wzbogacone szynką, warzywami i serkiem wiejskim nie jest skomplikowany. Przygotowanie zajmuje około 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Ile piec muffiny jajeczne? W tym przepisie smakowite muffinki z jajek i szynki piecze się przez 20 minut.

Przepis na muffinki jajeczne, które zachwycają smakiem, nie jest trudny. Wystarczy postępować według niego krok po kroku, a śniadanie wyjdzie pierwsza klasa.

  • 1. krok – ubicie białek i wymieszanie ich z żółtkami i proszkiem do pieczenia
  • 2. krok – połączenie masy jajecznej z szynką i pozostałymi składnikami oraz przyprawami
  • 3. krok – przelanie masy do formy do muffinek i upieczenie w piekarniku

Jak podawać muffiny jajeczne?

Oryginalne i pyszne muffiny przyrządzone z jajek, warzyw i szynki to pomysł na śniadanie na ciepło. Można je zrobić w weekend i zaskoczyć bliskich niebanalnym posiłkiem. Muffiny jajeczne z szynką i warzywami sprawdzą się też na drugie śniadanie i na kolację. To również pomysł na ciekawą i pełną smaku przekąskę na imprezę.

Upieczone jajeczne muffiny z szynką i warzywami świetnie smakują same. Ich smak wzbogaci ketchup lub sos jogurtowy z ziołami. Muffinki z jajek można też podać z rukolą, posypać pokruszoną fetą lub posiekanymi świeżymi ziołami. W każdej wersji muffinki smakują rewelacyjnie.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 200 g serka wiejskiego
  • 50 g szynki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • masło do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka i wsypać proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
  • Do jajek dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i szynkę, odsączony ze śmietanki serek wiejski i szczypiorek. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Masę przelać do formy do muffinek wysmarowanej masłem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Podawać na śniadanie lub kolację.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
więcej