Tylko 3 produkty, woda i sól. Ten błyskawiczny i prosty chleb piekę w wigilię rano

2025-12-08 11:36

W tym roku pieczywo na wigilię trzeba kupić wcześniej, ponieważ 24 grudnia sklepy będą zamknięte. Jednak zamiast stać w kolejkach do piekarni, świeży chleb można mieć na wyciągnięcie ręki. Z łatwością można go upiec w domu. Wystarczą trzy podstawowe składniki oraz sól i woda. Zobaczcie, jak zrobić łatwy i szybki chleb na wigilie i święta Bożego Narodzenia, który zachwyci chrupiącą skórką. Poznajcie sprawdzony przepis.

chleb pszenny z 3 składników

i

Autor: Alanadesign/ Shutterstock Zamiast stać w kolejce po chleb na święta, upiecz go w domu. Wystarczą 3 składniki, sól i woda.
łatwy
120 min
8

Dieta wegetariańska

Jakie są trzy główne składniki chleba?

Chleb to jeden z elementów wigilijnego stołu. Symbolizuje dostatek, pomyślność i życie. Do przygotowania ciasta chlebowego według tego prostego przepisu potrzebne są tylko trzy podstawowe produkty. Są łatwo dostępne w wielu sklepach przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana.

Co jest więc potrzebne, aby upiec najlepszy domowy chleb pszenny z trzech składników? Lista produktów, które są niezbędne do przygotowania tego pysznego bochenka, nie jest długa. Znalazły się na niej woda, sól oraz trzy główne produkty, czyli:

  • mąka pszenna chlebowa
  • drożdże instant
  • cukier

Jak zrobić chleb z 3 składników?

Przepis na chleb z trzech produktów, wody i soli jest łatwy. To jedna z najprostszych receptur na znakomite domowe pieczywo. Warto ją od razu zapisać. Sprawdzi się nie tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia. Chleb z trzech składników można piec przez cały rok i serwować o każdej porze dnia.

Warto pamiętać, że chleb pszenny z trzech składników wyrasta na drożdżach. Oznacza to, że potrzebuje czasu. Wyrobione ciasto należy odstawić na godzinę, a po uformowaniu bochenka chleb powinien wyrastać jeszcze 30 minut. W tym czasie można zająć się przyrządzaniem innych wigilijnych i bożonarodzeniowych przysmaków.

Jak więc zrobić pełne smaku chleb z trzech składników na wigilię i Boże Narodzenie? Z tym przepisem nie jest to trudne. Chleb zawsze się udaje i smakuje lepiej niż z piekarni.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta chlebowego i odstawienie go do wyrośnięcia na 60 minut
  • 3. krok – uformowanie bochenka i odstawienie go do drugiego wyrośnięcia na 30 minut
  • 4. krok – upieczenie chleba z 3 składników w piekarniku

Co zrobić, żeby chleb był chrupiący?

Chleb pszenny przygotowany z trzech składników, wody i soli jest pyszny. Ma miękki środek i przyjemnie chrupiącą skórkę, która powstaje dzięki jednemu trikowi. Do naczynia żaroodpornego lub formy do zapiekania należy wlać gorącą wodę i wstawić na najniższą półkę w piekarniku. Dzięki parze wodnej chleb pozostanie miękki w środku, a z zewnątrz będzie pokryty smakowitą i cudownie chrupiącą skórką.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski wsypać 4 łyżki mąki pszennej, suszone drożdże i cukier. Wlać 1/3 szklanki wody. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
  • Do zaczynu wsypać pozostałą mąkę i sól. Wlać wodę i wymieszać, a następnie ręcznie lub za pomocą miksera wyrobić jednolite ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozciągnąć na placek. Boki złożyć na zakładkę. Czynność powtórzyć 3 razy. Uformować podłużny bochenek z linią złożenia do dołu.
  • Chleb umieścić na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Bochenek przełożyć na gorącą blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Na najniższą półkę wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Piec 35 minut.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...