Tylko 3 produkty, woda i sól. Ten błyskawiczny i prosty chleb piekę w wigilię rano
W tym roku pieczywo na wigilię trzeba kupić wcześniej, ponieważ 24 grudnia sklepy będą zamknięte. Jednak zamiast stać w kolejkach do piekarni, świeży chleb można mieć na wyciągnięcie ręki. Z łatwością można go upiec w domu. Wystarczą trzy podstawowe składniki oraz sól i woda. Zobaczcie, jak zrobić łatwy i szybki chleb na wigilie i święta Bożego Narodzenia, który zachwyci chrupiącą skórką. Poznajcie sprawdzony przepis.
i
Dieta wegetariańska
Jakie są trzy główne składniki chleba?
Chleb to jeden z elementów wigilijnego stołu. Symbolizuje dostatek, pomyślność i życie. Do przygotowania ciasta chlebowego według tego prostego przepisu potrzebne są tylko trzy podstawowe produkty. Są łatwo dostępne w wielu sklepach przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana.
Co jest więc potrzebne, aby upiec najlepszy domowy chleb pszenny z trzech składników? Lista produktów, które są niezbędne do przygotowania tego pysznego bochenka, nie jest długa. Znalazły się na niej woda, sól oraz trzy główne produkty, czyli:
- mąka pszenna chlebowa
- drożdże instant
- cukier
Jak zrobić chleb z 3 składników?
Przepis na chleb z trzech produktów, wody i soli jest łatwy. To jedna z najprostszych receptur na znakomite domowe pieczywo. Warto ją od razu zapisać. Sprawdzi się nie tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia. Chleb z trzech składników można piec przez cały rok i serwować o każdej porze dnia.
Warto pamiętać, że chleb pszenny z trzech składników wyrasta na drożdżach. Oznacza to, że potrzebuje czasu. Wyrobione ciasto należy odstawić na godzinę, a po uformowaniu bochenka chleb powinien wyrastać jeszcze 30 minut. W tym czasie można zająć się przyrządzaniem innych wigilijnych i bożonarodzeniowych przysmaków.
Jak więc zrobić pełne smaku chleb z trzech składników na wigilię i Boże Narodzenie? Z tym przepisem nie jest to trudne. Chleb zawsze się udaje i smakuje lepiej niż z piekarni.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wyrobienie ciasta chlebowego i odstawienie go do wyrośnięcia na 60 minut
- 3. krok – uformowanie bochenka i odstawienie go do drugiego wyrośnięcia na 30 minut
- 4. krok – upieczenie chleba z 3 składników w piekarniku
Co zrobić, żeby chleb był chrupiący?
Chleb pszenny przygotowany z trzech składników, wody i soli jest pyszny. Ma miękki środek i przyjemnie chrupiącą skórkę, która powstaje dzięki jednemu trikowi. Do naczynia żaroodpornego lub formy do zapiekania należy wlać gorącą wodę i wstawić na najniższą półkę w piekarniku. Dzięki parze wodnej chleb pozostanie miękki w środku, a z zewnątrz będzie pokryty smakowitą i cudownie chrupiącą skórką.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
- 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
- 2 łyżeczki cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski wsypać 4 łyżki mąki pszennej, suszone drożdże i cukier. Wlać 1/3 szklanki wody. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Do zaczynu wsypać pozostałą mąkę i sól. Wlać wodę i wymieszać, a następnie ręcznie lub za pomocą miksera wyrobić jednolite ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozciągnąć na placek. Boki złożyć na zakładkę. Czynność powtórzyć 3 razy. Uformować podłużny bochenek z linią złożenia do dołu.
- Chleb umieścić na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 30 minut.
- Bochenek przełożyć na gorącą blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Na najniższą półkę wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Piec 35 minut.
- Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.