Tofucznica. Idealny przepis na wegańską jajecznicę z tofu, który zawsze się udaje

tofucznica
Autor: Shutterstock Tofucznica to wegańska jajecznica ze smażonego tofu, która pysznie smakuje na śniadanie.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Tofu to jeden z obowiązkowych składników diety wegańskiej. Smażone pokruszone tofu oraz odpowiednie przyprawy tworzą pyszne danie, które smakuje jak tradycyjna jajecznica. Tofucznica to wegański zamiennik tego popularnego dania śniadaniowego. Oto łatwy i szybki przepis na obłędną tofucznicę.

Jak zrobić tofucznicę?

Głównym składnikiem jest naturalne tofu, które należy pokruszyć i podsmażyć. Następnie się je doprawia i smaży, aż woda odparuje, a tofu stanie się złote. Wegańskie śniadanie jest gotowe.

Czym doprawić tofucznicę?

Smak, który jest prawie taki sam jak w klasycznej jajecznicy, potrawa zawdzięcza dodatkowi odpowiednich składników. Czarna sól kala namak nadaje jajecznego aromatu. Dodatek płatków drożdżowych zapewnia głęboki smak. Danie można też urozmaicić, dodając świeże i suszone zioła oraz przyprawy.

Przepis na tofucznicę

  • To łatwy przepis na pyszne, sycące i zdrowe śniadanie bez składników pochodzenia zwierzęcego.
  • Tofucznicę robi się szybko. W wersji podstawowej nawet nie trzeba nic kroić. Wystarczy pokruszyć tofu i je usmażyć.
  • Lista składników jest krótka. Tofu oferują prawie wszystkie sklepy spożywcze. Czarną sól można kupić w sklepach internetowych i ze zdrową żywnością.

Jak wzbogacić tofucznicę?

To podstawowy przepis na smażone tofu. Można go modyfikować i dodawać inne składniki, które nie tylko podkręcą smak, ale i będą się apetycznie prezentować. Do tofucznicy można dodać:

  • pomidorki koktajlowe, szparagi, cukinię, cebulę, czosnek, szpinak, jarmuż, papryka, awokado
  • posiekany szczypiorek, koperek, bazylię czy kolendrę
  • suszone zioła jak tymianek, oregano, majeranek
  • przyprawy jak płatki chili, kolorowy pieprz, curry czy kurkuma
  • pesto zielone lub pesto czerwone
  • olej sezamowy lub smakowe oleje

SKŁADNIKI

  • 200 g tofu naturalnego
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak
  • czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tofu pokruszyć.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim tofu, aż nabierze złotego koloru.
  • Dodać czarną sól, płatki drożdżowe i czarny pieprz. Wymieszać i wlać wodę. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż woda odparuje.
  • Podawać od razu z ulubionym pieczywem i roślinnymi dodatkami.
Dieta wegańska
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej