Tofucznica. Idealny przepis na wegańską jajecznicę z tofu, który zawsze się udaje
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Tofu to jeden z obowiązkowych składników diety wegańskiej. Smażone pokruszone tofu oraz odpowiednie przyprawy tworzą pyszne danie, które smakuje jak tradycyjna jajecznica. Tofucznica to wegański zamiennik tego popularnego dania śniadaniowego. Oto łatwy i szybki przepis na obłędną tofucznicę.
Jak zrobić tofucznicę?
Głównym składnikiem jest naturalne tofu, które należy pokruszyć i podsmażyć. Następnie się je doprawia i smaży, aż woda odparuje, a tofu stanie się złote. Wegańskie śniadanie jest gotowe.
Czym doprawić tofucznicę?
Smak, który jest prawie taki sam jak w klasycznej jajecznicy, potrawa zawdzięcza dodatkowi odpowiednich składników. Czarna sól kala namak nadaje jajecznego aromatu. Dodatek płatków drożdżowych zapewnia głęboki smak. Danie można też urozmaicić, dodając świeże i suszone zioła oraz przyprawy.
Przepis na tofucznicę
- To łatwy przepis na pyszne, sycące i zdrowe śniadanie bez składników pochodzenia zwierzęcego.
- Tofucznicę robi się szybko. W wersji podstawowej nawet nie trzeba nic kroić. Wystarczy pokruszyć tofu i je usmażyć.
- Lista składników jest krótka. Tofu oferują prawie wszystkie sklepy spożywcze. Czarną sól można kupić w sklepach internetowych i ze zdrową żywnością.
Jak wzbogacić tofucznicę?
To podstawowy przepis na smażone tofu. Można go modyfikować i dodawać inne składniki, które nie tylko podkręcą smak, ale i będą się apetycznie prezentować. Do tofucznicy można dodać:
- pomidorki koktajlowe, szparagi, cukinię, cebulę, czosnek, szpinak, jarmuż, papryka, awokado
- posiekany szczypiorek, koperek, bazylię czy kolendrę
- suszone zioła jak tymianek, oregano, majeranek
- przyprawy jak płatki chili, kolorowy pieprz, curry czy kurkuma
- pesto zielone lub pesto czerwone
- olej sezamowy lub smakowe oleje
SKŁADNIKI
- 200 g tofu naturalnego
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak
- czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tofu pokruszyć.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim tofu, aż nabierze złotego koloru.
- Dodać czarną sól, płatki drożdżowe i czarny pieprz. Wymieszać i wlać wodę. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż woda odparuje.
- Podawać od razu z ulubionym pieczywem i roślinnymi dodatkami.