Oleje smakowe: jak zrobić?

2016-08-12 9:52

Warto mieć pod ręką kilka buteleczek oleju o różnych smakach. Można je przygotować samodzielnie. Są tańsze niż gotowe oliwy i oleje smakowe, a także wygodne – błyskawicznie wzbogacisz smak sałatki, mięsa czy spaghetti.

Oleje smakowe
Autor: Archiwum serwisu Oleje smakowe warto zrobić samodzielnie, korzystając ze świeżych lub suszonych ziół, czosnku i innych przypraw

Aby zrobić aromatyczny olej korzenny, potrzebny jest jedynie dobrej jakości olej oraz wybrane zioła. Przyprawy muszą w nim poleżeć przez kilka dni, by nabrał właściwego aromatu.  Oto kilka propozycji domowego oleju korzennego.

Olej ziołowy do sałatek

Do 1 l oleju wrzucamy po 1 łyżce drobno posiekanych świeżych ziół (mięta, estragon, melisa, cząber, szałwia, natka pietruszki). Olej wraz z przyprawami podgrzewamy do temperatury ok. 80 st. (uważnie, bo nie powinien się zagotować) i pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu. Następnie przecedzamy i wlewamy do szczelnej butelki, najlepiej z ciemnego szkła.

Olej do sałatek rybnych

Do 1 l oleju dodajemy 5 dag pokrojonego korzenia pietruszki, 5 dag pokrojonego korzenia selera, 1 g tymianku, 3 g liści laurowych, 3 g ziela angielskiego i 1 g skórki cytrynowej (startej z wyparzonej cytryny). Wszystko razem podgrzewamy, pozostawiamy na dwa dni w chłodnym miejscu, po czym olej korzenny przecedzamy do butelki.

Olej paprykowy

Świeże papryczki chili myjemy i osuszamy (koniecznie, bo mokre mogą zapleśnieć) zalewamy olejem i zostawiamy na kilka dni pod przykryciem w miejscu chłodnym i ciemnym. Odcedzony olej nadaje się świetnie do chińskich dań, do których można też wykorzystać same papryczki.

Olej imbirowy

Świeże lub suszone kłącze imbiru wymoczone wcześniej przez 24 godziny w wodzie kroimy w plasterki i zalewamy olejem. Olej korzenny odcedzony po 3-4 dniach będzie doskonały do sałatek i potraw indyjskich.

Jeśli chcemy, by buteleczki dekorowały kuchnię, świeże gałązki ziół, papryczki albo ząbki czosnku wkładamy do nich w całości i zalewamy oliwą.