Startą cukinię mieszam z tymi składnikami. Błyskawiczne muffiny to śniadaniowy hit
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Muffinki wcale nie muszą być słodkie. Łatwo i szybko można upiec wyśmienite muffinki jajeczne z dodatkiem cukinii, która w tym sezonie jest numerem jeden wśród letnich warzyw. Takie wytrawne babeczki to pyszny pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdzą się też jako przekąska. Poznajcie prosty przepis na smakowite muffinki jajeczne z cukinią.
Co można zrobić z cukinii i jajek?
W tym sezonie cukinia stała się królową domowego gotowania. Można przygotować z niej mnóstwo pysznych i zdrowych potraw. Idealnie sprawdza się w daniach obiadowych. Jest doskonałym składnikiem sałatek i przekąsek, a nawet słodkich wypieków. Cukinia jest też główną bohaterką tego przepisu. Razem z jajkami tworzy duet, który podbije każde podniebienie. Muffiny jajeczne z cukinią to pomysł na rozpoczęcie dnia.
Z czym muffiny jajeczne?
Aby przyrządzić aromatyczne wytrawne muffiny, potrzebnych jest tylko kilka niedrogich składników. Są łatwo dostępne w sklepach i na bazarkach. Właśnie teraz dorodna cukinia piętrzy się na straganach, więc warto skorzystać z tego przepisu.
Lista składników potrzebnych do zrobienia tych pysznych muffinek nie jest długa. Jakie więc składniki się na niej znalazły?
- cukinia
- jajka
- śmietana o zawartości tłuszczu 30 proc.
- ser żółty
- oliwa z oliwek
- przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie
Jak zrobić muffiny jajeczne z cukinią?
Przepis na pełne smaku i aromatu muffiny jajeczne z cukinią jest łatwy i szybki. Przygotowanie zajmuje tylko 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Świetnie smakują na ciepło na śniadanie podane z różnymi sosami i świeżymi warzywami. Równie dobre są po ostygnięciu.
Z tym przepisem muffinki jajeczne z dodatkiem cukinii zawsze się udają i smakują każdemu. Jak więc upiec te pyszne babeczki jajeczne?
- 1. krok – starcie, zasolenie i odstawienie cukinii
- 2. krok – odciśnięcie cukinii i wymieszanie jej z jajkami i pozostałymi składnikami
- 3. krok – przełożenie masy do foremek na muffinki
- 4. krok – upieczenie muffinek jajecznych z cukinią w piekarniku przez 25 minut
SKŁADNIKI
- 1 cukinia
- 1 szklanka śmietany 30%
- 100 g startego żółtego sera
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię zetrzeć na tarce i przełożyć na sitko. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Następnie mocno odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
- Wlać śmietanę i wbić jajka. Wsypać starty żółty ser i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać.
- Foremki na muffinki wysmarować oliwą z oliwek. Przełożyć do nich masę jajeczną z cukinią.
- Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut.
- Podawać na ciepło na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.