Startą cukinię mieszam z tymi składnikami. Błyskawiczne muffiny to śniadaniowy hit

muffiny jajeczne z cukinią
Autor: Shutterstock Weź cukinię i jajka. Wytrawne muffiny to pyszny patent na domowe śniadanie.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Muffinki wcale nie muszą być słodkie. Łatwo i szybko można upiec wyśmienite muffinki jajeczne z dodatkiem cukinii, która w tym sezonie jest numerem jeden wśród letnich warzyw. Takie wytrawne babeczki to pyszny pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdzą się też jako przekąska. Poznajcie prosty przepis na smakowite muffinki jajeczne z cukinią.

Co można zrobić z cukinii i jajek?

W tym sezonie cukinia stała się królową domowego gotowania. Można przygotować z niej mnóstwo pysznych i zdrowych potraw. Idealnie sprawdza się w daniach obiadowych. Jest doskonałym składnikiem sałatek i przekąsek, a nawet słodkich wypieków. Cukinia jest też główną bohaterką tego przepisu. Razem z jajkami tworzy duet, który podbije każde podniebienie. Muffiny jajeczne z cukinią to pomysł na rozpoczęcie dnia.

Z czym muffiny jajeczne?

Aby przyrządzić aromatyczne wytrawne muffiny, potrzebnych jest tylko kilka niedrogich składników. Są łatwo dostępne w sklepach i na bazarkach. Właśnie teraz dorodna cukinia piętrzy się na straganach, więc warto skorzystać z tego przepisu.

Lista składników potrzebnych do zrobienia tych pysznych muffinek nie jest długa. Jakie więc składniki się na niej znalazły?

  • cukinia
  • jajka
  • śmietana o zawartości tłuszczu 30 proc.
  • ser żółty
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie

Jak zrobić muffiny jajeczne z cukinią?

Przepis na pełne smaku i aromatu muffiny jajeczne z cukinią jest łatwy i szybki. Przygotowanie zajmuje tylko 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Świetnie smakują na ciepło na śniadanie podane z różnymi sosami i świeżymi warzywami. Równie dobre są po ostygnięciu.

Z tym przepisem muffinki jajeczne z dodatkiem cukinii zawsze się udają i smakują każdemu. Jak więc upiec te pyszne babeczki jajeczne?

  • 1. krok – starcie, zasolenie i odstawienie cukinii
  • 2. krok – odciśnięcie cukinii i wymieszanie jej z jajkami i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – przełożenie masy do foremek na muffinki
  • 4. krok – upieczenie muffinek jajecznych z cukinią w piekarniku przez 25 minut

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 100 g startego żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię zetrzeć na tarce i przełożyć na sitko. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Następnie mocno odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
  • Wlać śmietanę i wbić jajka. Wsypać starty żółty ser i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać.
  • Foremki na muffinki wysmarować oliwą z oliwek. Przełożyć do nich masę jajeczną z cukinią.
  • Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut.
  • Podawać na ciepło na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej