Jajka - w jakiej postaci najlepiej je jeść? [WIDEO]

2018-03-07 11:43

Zdaniem części dietetyków osoby zdrowe mogą jadać 4-5 jaj tygodniowo, wliczając to te, które zostały użyte do różnych potraw. Inni zaś dowodzą, że bez obaw możemy się nimi raczyć nawet codziennie. A w jakiej postaci je jadać? W jakiej chcemy, ale niektóre formy ich przyrządzania są lepsze.

Jajka
Autor: photos.com Jajko

Spis treści

  1. Jajka należy poddawać jak najkrótszej obróbce termicznej
  2. Jaja - prawdziwa bomba odżywcza
  3. Unikaj długiej obróbki cieplnej
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada

Jajka należy poddawać jak najkrótszej obróbce termicznej

Najlepiej jadać jaja krótko gotowane lub smażone, tak aby tylko ścięło się białko, a zatem na miękko, sadzone lub w postaci delikatnej, mało ściętej jajecznicy. Dlaczego?

Jaja - prawdziwa bomba odżywcza

Zawierają szczególnie cenne, wzorcowe białko, ponieważ znajdują się w nich wszystkie aminokwasy egzogenne (organizm człowieka nie potrafi ich wytworzyć). Są dobrym źródłem witamin A, D, E, K oraz z grupy B. Tuż pod skorupką kryje się także witamina C, a w żółtku prowitamina A i luteina (bardzo ważna  dla oczu, zwłaszcza dla plamki żółtej). Jajo bogate jest również w składniki mineralne (magnez, żelazo, sód, potas, miedź, fosfor) i tłuszcze, w tym niezbędne kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3.  

Unikaj długiej obróbki cieplnej

Podczas długiego gotowania lub smażenia jajo traci częściowo witaminy i minerały. Poza tym białko ulega denaturacji, czyli  zmienia się jego struktura. Proces ten powoduje, że staje się ciężko strawne. Dlatego długiej obróbki cieplnej jaj lepiej unikać, aby w pełni wykorzystać ich właściwości odżywcze i szybko je strawić.

Niektórzy uważają, że długo gotowane, ciężkostrawne jaja nie szkodzą alergikom, właśnie dzięki procesowi denaturacji białka. Niestety, to nieprawda. Najbardziej alergenne białka  -  owoalbumina i owomukoid ­- nie zmieniają swojej struktury i, w związku z tym, mogą wywołać reakcję alergiczną. Uczuleniowcy mogą zaryzykować zjedzenie samego żółtka. Ono także zawiera alergenne białka, ale mają nieco inną budowę, dlatego ryzyko uczulenia jest mniejsze, ale trzeba pamiętać, że całkowicie nie znika.