Serek wiejski miksuję z jajkami i smażę. Rodzina zawsze prosi o więcej

omlet z serka wiejskiego
Autor: Shutterstock Co zrobić z serka wiejskiego i jajek? Oto prosty patent na pyszne i zdrowe śniadanie w 15 minut.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Puszysty omlet to propozycja na pyszne śniadanie na ciepło. Usmażony według tego sprawdzonego przepisu omlet zachwyci nie tylko obłędnym smakiem. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i błyskawiczne. Sekretem tego przepisu są odpowiednio dobrane składniki, które wiele osób zawsze ma kuchni. Poznajcie tajemnicę najlepszego i najzdrowszego omletu na świecie i zobaczcie, jak go zrobić.

Zdrowy omlet – składniki

Do przygotowania domowego omletu, który zachwyci smakiem każdego domownika, wykorzystuje się tylko kilka prostych produktów. Są łatwo dostępne w wielu sklepach, a sporo osób ma je zawsze pod ręką. Na liście składników nie ma mąki pszennej, proszku do pieczenia, ani białego cukru. Produkty, z których robi się ten puszysty omlet, wyróżniają się wysoką zawartością białka, witamin i minerałów.

Z czego więc zrobić pyszny i zdrowy omlet na ciepłe śniadanie? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

Jak zrobić omlet z serka wiejskiego?

Pyszny i zdrowy omlet, który przygotowuje się na bazie serka wiejskiego, nie jest trudny. Przepis na ten wyborny śniadaniowy przysmak to prosta receptura, która nie wymaga dużego doświadczenia w domowym gotowaniu. Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje wielu godzin. Pyszny omlet z serka wiejskiego jest gotowy w 15 minut.

Jak więc usmażyć puszysty i pełen zdrowia omlet z serka wiejskiego? Aby przygotować omlet na fit śniadanie, należy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie. Zdrowy omlet z dodatkiem serka wiejskiego uda się za pierwszym razem.

  • 1. krok – zmiksowanie jajek z serkiem wiejskim, masłem orzechowym, otrębami i cynamonem
  • 2. krok – usmażenie dwóch omletów na patelni na oleju kokosowym
  • 3. krok – podanie omletów z serka wiejskiego na śniadanie

Jak podawać omlet z serka wiejskiego?

Smakowity omlet przygotowany na bazie serka wiejskiego to pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie na ciepło. Omlet ma przyjemną kremową konsystencję i doskonały smak. To fit danie jest tak dobre, że można je jeść przez cały dzień. Zdrowy omlet idealnie smakuje na kolację, jako przekąska czy nawet deser.

Gotowy omlet z serka wiejskiego warto podać z różnymi dodatkami. Najlepiej smakuje z sezonowymi świeżymi owocami. Idealnym dodatkiem jest jogurt grecki lub islandzki skyr. Omlet przygotowany na bazie serka wiejskiego można wzbogacić posiekanymi orzechami lub posypać zmielonym na puder słodzikiem.

SKŁADNIKI

  • 200 g serka wiejskiego
  • 4 jajka
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • szczypta cynamonu

  • do podania:
  • świeże owoce
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serek wiejski zmiksować z jajkami, masłem orzechowym, otrębami i cynamonem. Powstałą masę podzielić na dwie porcje.
  • Na patelni roztopić olej kokosowy i smażyć na nim pierwszą porcję masy z obu stron, aż zacznie się rumienić. Tak samo usmażyć drugą część masy.
  • Omlety przełożyć na talerze. Udekorować świeżymi owocami i jogurtem. Posypać orzechami.
  • Podawać na śniadanie, deser lub kolację.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej