Pyszne bułeczki jogurtowe z mozzarellą. Prosty przepis i super smak
Dieta wegetariańska
Puszyste bułeczki jogurtowe smakują zawsze i są łatwe do zrobienia. Tajemnicą ich smaku jest niespodzianka, która skrywa się w środku każdej bułeczki. Ten dodatek sprawia, że smakują obłędnie. Przepis nie jest skomplikowany, ale wymaga czasu, ponieważ ciasto wyrasta na drożdżach. Zobaczcie, jak zrobić pyszne bułeczki jogurtowe z mozzarellą.
Jak zrobić bułeczki jogurtowe z mozzarellą?
Przepis na pyszne domowe bułeczki jogurtowe z dodatkiem włoskiego sera mozzarella nie jest trudny. Ciasto robi się prosto i dość szybko. Trzeba tylko poczekać, aż wyrośnie. Lista składników jest nie jest długa, a wszystkie produkty można kupić w jednym sklepie bez względu na porę roku.
Pierwszym krokiem jest wyrobienie ciasta. Zaletą bułeczek jogurtowych z mozzarellą jest to, że wcześniej nie trzeba robić zaczynu drożdżowego. Do miski przekłada się drożdże, jogurt, mleko i przyprawy. Po wymieszaniu, kiedy drożdże się rozpuszczą, dodaje się oliwę z oliwek i mąkę. Ciasto wystarczy wymieszać łyżką i odstawić je w ciepłe miejsce na dwie godziny do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formuje się okrągłe bułeczki i układa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaje już tylko upieczenie.
Jak upiec bułeczki jogurtowe z mozzarellą?
Blachę z wyrośniętymi bułeczkami z mozzarellą wstawia się do nagrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 250 stopni C. Bułeczki jogurtowe piecze się około 20 minut, aż staną się apetycznie rumiane. Po wyjęciu z piekarnika upieczone bułki z mozzarellą należy posmarować roztopionym masłem i odstawić do ostygnięcia.
Z czym podawać bułeczki jogurtowe z mozzarellą?
Bułeczki jogurtowe, w których środku kryje się pyszna i rozpływająca się mozzarella są uniwersalne i można je wcinać przez cały dzień. Pysznie smakują na śniadanie. Są smacznym dodatkiem do obiadu. Można serwować je do zup, gulaszy i potraw jednogarnkowych. Bułeczki jogurtowe sprawdzą się także na kolację. To również pomysł na przekąskę w ciągu dnia, która zastąpi gotowe bułki serowe ze sklepu.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml mleka
- 200 g sera mozzarella
- 50 ml oliwy z oliwek
- 10 g roztopionego masła
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski przełożyć pokruszone drożdże. Wlać jogurt i mleko. Wsypać cukier, czosnek i oregano. Dokładnie wymieszać.
- Wlać oliwę z oliwek. Wsypać mąkę pszenną i sól. Dokładnie wymieszać łyżką.
- Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypaną mąką i wyrabiać kilka chwil. Ciasto podzielić na równe kawałki i lekko je rozpłaszczyć. Na każdy kawałek nałożyć po plastrze mozzarelli i uformować okrągłe bułeczki.
- Bułeczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Każdą bułeczkę naciąć i delikatnie skropić wodą.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i piec około 20 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
- Wyjąć, posmarować roztopionym masłem i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu lub na kolację.