Pszenna tortilla z jajkami i warzywami. Pomysł na leniwe śniadanie w weekend
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z tortilli na śniadanie? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w tym sprawdzonym przepisie. Pełna smaku i aromatu tortilla wypełniona kolorowymi warzywami i żółtym serem smakuje obłędnie. To doskonały przepis na leniwe śniadanie w weekend, którego przygotowanie zajmie kilkanaście minut. Poznajcie łatwy, szybki i sprawdzony przepis na pyszną pszenną tortille z jajkami i warzywami.
Tortilla z jajkami i warzywami – składniki
Jeżeli zdecydujecie się przyrządzić tortillę z pysznymi dodatkami na niedzielne śniadanie, potrzebnych będzie kilka składników. To proste i łatwo dostępne produkty. Można je kupić nawet w małych osiedlowych sklepach. Na liście składników oprócz tortilli i jajek znalazły się także kolorowe warzywa i parę innych produktów, które świetnie podkręcają smak dania.
Aby zrobić pyszne śniadanie na ciepło w meksykańskim stylu, należy przygotować takie składniki jak:
- pszenne tortille
- starty żółty ser
- jajka
- warzywa – czerwona papryka, cebula, pomidor
- oliwa z oliwek
- przyprawy – bazylia, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić tortillę z jajkami i warzywami?
Przepis na ciepłe śniadanie w meksykańskim stylu jest prosty. Przyrządzenie pysznej tortilli wypełnionej warzywno-jajecznym farszem zajmuje tylko kilkanaście minut.
Jak więc zrobić pełną smaku tortillę z jajkami i warzywami na śniadanie? Przepis to tylko kilka bardzo łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy bez względu na stopnień zaawansowania w domowym gotowaniu.
- 1. krok – usmażenie na patelni warzyw z jajkami
- 2. krok – podgrzanie tortilli
- 3. krok – nałożenie farszu na tortillę
Jak podawać tortillę z jajkami i warzywami?
Ten nieskomplikowany przepis na pełną smakowitych dodatków tortillę warto zapisać. To dobry pomysł na pierwszy posiłek. Danie jest nie tylko pyszne, ale i sycące. Świetnie sprawdzi się w weekend. Tortilla podana z jajkami i warzywami to również propozycja na kolację lub ciepłą przekąskę na imprezę.
Tortillę z jajkami i warzywami warto podać z różnymi dodatkami, które podkręcą smak dania. Idealnym uzupełnieniem meksykańskiego śniadania są sosy. Tortilla doskonale łączy się z ketchupem i dipem czosnkowym. Można podać do niej świeże warzywa i zioła, które nadadzą przyjemnego aromatu.
SKŁADNIKI
- 2 tortille
- 100 g startego żółtego sera
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć, aż stanie się miękka.
- Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wymieszać i smażyć, aż pomidor zacznie się rozpadać.
- Wbić jajka, wymieszać i smażyć, aż jajka się zetną.
- Tortille podgrzać w piekarniku lub na suchej patelni.
- Farsz nałożyć na ciepłą tortillę, posypać żółtym serem i przykryć drugą, delikatnie dociskając. Pokroić na trójkątne porcje.
- Podawać na śniadanie.