Pszenna tortilla z jajkami i warzywami. Pomysł na leniwe śniadanie w weekend

tortilla z jajkami i warzywami
Autor: Shutterstock Tortilla z jajkami i warzywami to pomysł na śniadanie w meksykańskim stylu.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z tortilli na śniadanie? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w tym sprawdzonym przepisie. Pełna smaku i aromatu tortilla wypełniona kolorowymi warzywami i żółtym serem smakuje obłędnie. To doskonały przepis na leniwe śniadanie w weekend, którego przygotowanie zajmie kilkanaście minut. Poznajcie łatwy, szybki i sprawdzony przepis na pyszną pszenną tortille z jajkami i warzywami.

Tortilla z jajkami i warzywami – składniki

Jeżeli zdecydujecie się przyrządzić tortillę z pysznymi dodatkami na niedzielne śniadanie, potrzebnych będzie kilka składników. To proste i łatwo dostępne produkty. Można je kupić nawet w małych osiedlowych sklepach. Na liście składników oprócz tortilli i jajek znalazły się także kolorowe warzywa i parę innych produktów, które świetnie podkręcają smak dania.

Aby zrobić pyszne śniadanie na ciepło w meksykańskim stylu, należy przygotować takie składniki jak:

  • pszenne tortille
  • starty żółty ser
  • jajka
  • warzywa – czerwona papryka, cebula, pomidor
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – bazylia, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić tortillę z jajkami i warzywami?

Przepis na ciepłe śniadanie w meksykańskim stylu jest prosty. Przyrządzenie pysznej tortilli wypełnionej warzywno-jajecznym farszem zajmuje tylko kilkanaście minut.

Jak więc zrobić pełną smaku tortillę z jajkami i warzywami na śniadanie? Przepis to tylko kilka bardzo łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy bez względu na stopnień zaawansowania w domowym gotowaniu.

  • 1. krok – usmażenie na patelni warzyw z jajkami
  • 2. krok – podgrzanie tortilli
  • 3. krok – nałożenie farszu na tortillę

Jak podawać tortillę z jajkami i warzywami?

Ten nieskomplikowany przepis na pełną smakowitych dodatków tortillę warto zapisać. To dobry pomysł na pierwszy posiłek. Danie jest nie tylko pyszne, ale i sycące. Świetnie sprawdzi się w weekend. Tortilla podana z jajkami i warzywami to również propozycja na kolację lub ciepłą przekąskę na imprezę.

Tortillę z jajkami i warzywami warto podać z różnymi dodatkami, które podkręcą smak dania. Idealnym uzupełnieniem meksykańskiego śniadania są sosy. Tortilla doskonale łączy się z ketchupem i dipem czosnkowym. Można podać do niej świeże warzywa i zioła, które nadadzą przyjemnego aromatu.

SKŁADNIKI

  • 2 tortille
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć, aż stanie się miękka.
  • Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wymieszać i smażyć, aż pomidor zacznie się rozpadać.
  • Wbić jajka, wymieszać i smażyć, aż jajka się zetną.
  • Tortille podgrzać w piekarniku lub na suchej patelni.
  • Farsz nałożyć na ciepłą tortillę, posypać żółtym serem i przykryć drugą, delikatnie dociskając. Pokroić na trójkątne porcje.
  • Podawać na śniadanie.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej