Płatki owsiane prażę i mieszam z tymi dodatkami. Obłędne i energetyczne śniadanie robię w 10 minut
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Granola to świetny pomysł na szybkie śniadanie. To pyszne połączenie płatków owsianych z różnymi dodatkami. Chociaż w sklepach można kupić gotową granolę, warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu i zrobić ją samodzielnie. Nie jest to trudne i nie zajmuje dużo czasu. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić domową granolę z czekoladą.
Czy granola jest zdrowa?
Płatki owsiane, które są głównym składnikiem domowej granoli z czekoladą, znane są ze swoich dobroczynnych właściwości. Granola jest bogata w błonnik, białko i zdrowe tłuszcze. To źródło niezbędnych witamin i minerałów. Granola zapewnia uczucie sytości na wiele godzin i dodaje energii, która tak ważna jest o poranku. Bez wyrzutów sumienia można ją jeść podczas diety odchudzającej.
Z czego robi się granolę?
W tym prostym przepisie na granolę na śniadanie wykorzystuje się kilka produktów. Wszystkie składniki są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Wyróżniają się wysoką zawartością substancji odżywczych, witamin i minerałów. Domowa granola jest idealnie słodka, chociaż nie dodaje się do niej białego cukru. Zamiast niego świetnie sprawdza się płynny miód.
Z czego więc zrobić domową granolę? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- płatki owsiane
- gorzka czekolada
- orzechy
- pestki dyni
- miód
- kakao
- cynamon
Jak zrobić granolę czekoladową?
Przepis na pyszną i zdrową granolę z dodatkiem czekolady i orzechów nie jest skomplikowany. Płatki owsiane w tej formie robi się szybko. Wystarczy niecały kwadrans, aby przygotować duży słoik smakowitej i pełnej prozdrowotnych właściwości granolę.
Przygotowanie granoli czekoladowej nie jest czasochłonne. Przepis został podzielony na kilka łatwych kroków, dzięki którym zrobienie granoli jest jeszcze prostsze.
- 1. krok – uprażenie płatków owsianych
- 2. krok – połączenie płatków owsianych z orzechami, cynamonem i kakao
- 3. krok – dodanie do płatków owsianych czekolady i pozostałych składników
- 4. krok – ostudzenie granoli i przesypanie jej do pojemnika lub słoika
Jak jeść płatki granola?
Granola wzbogacona czekoladą i orzechami świetnie smakuje na śniadanie. Wystarczy wymieszać ją z jogurtem, kefirem, maślanką lub mlekiem. Dobrze łączy się napojami roślinnymi, więc mogą ją jeść weganie. Miseczki z granolą można dodatkowo wzbogacić, dodając świeże sezonowe lub suszone owoce, nasiona chia lub siemię lniane. Smak czekoladowej granoli podkręci szczypta mielonego chili. Takie śniadanie jest nie tylko pyszne, ale i pełne zdrowia oraz energii.
Pyszną domową granolę z dodatkiem czekolady można wykorzystać także w inny sposób. To smaczna i zdrowa posypka do różnych deserów. Można zrobić z niej kruszonkę do ciasta lub upiec zdrowe batoniki.
SKŁADNIKI
- 500 g górskich płatków owsianych
- 150 g posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów)
- 150 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 4 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki pestek dyni
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mocno rozgrzać patelnię i wsypać płatki owsiane. Prażyć, aż zaczną się rumienić.
- Wsypać posiekane orzechy, pestki dyni, cynamon i kakao. Podgrzewać i mieszać.
- Dodać połowę posiekanej czekolady. Mieszać, aż czekolada się roztopi.
- Patelnię zestawić z ognia i dodać miód. Dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Dodać pozostałą czekoladę i wymieszać.
- Przechowywać w szklanym słoju lub pojemniku przeznaczonym do żywności.
- Podawać na śniadanie z mlekiem lub jogurtem.