Płatki owsiane prażę i mieszam z tymi dodatkami. Obłędne i energetyczne śniadanie robię w 10 minut

granola czekoladowa
Autor: Shutterstock Weź płatki owsiane i te dodatki. W mig zrobisz pyszne i zdrowe śniadanie.
łatwy
10 min
6

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Granola to świetny pomysł na szybkie śniadanie. To pyszne połączenie płatków owsianych z różnymi dodatkami. Chociaż w sklepach można kupić gotową granolę, warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu i zrobić ją samodzielnie. Nie jest to trudne i nie zajmuje dużo czasu. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić domową granolę z czekoladą.

Czy granola jest zdrowa?

Płatki owsiane, które są głównym składnikiem domowej granoli z czekoladą, znane są ze swoich dobroczynnych właściwości. Granola jest bogata w błonnik, białko i zdrowe tłuszcze. To źródło niezbędnych witamin i minerałów. Granola zapewnia uczucie sytości na wiele godzin i dodaje energii, która tak ważna jest o poranku. Bez wyrzutów sumienia można ją jeść podczas diety odchudzającej.

Z czego robi się granolę?

W tym prostym przepisie na granolę na śniadanie wykorzystuje się kilka produktów. Wszystkie składniki są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Wyróżniają się wysoką zawartością substancji odżywczych, witamin i minerałów. Domowa granola jest idealnie słodka, chociaż nie dodaje się do niej białego cukru. Zamiast niego świetnie sprawdza się płynny miód.

Z czego więc zrobić domową granolę? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:

Jak zrobić granolę czekoladową?

Przepis na pyszną i zdrową granolę z dodatkiem czekolady i orzechów nie jest skomplikowany. Płatki owsiane w tej formie robi się szybko. Wystarczy niecały kwadrans, aby przygotować duży słoik smakowitej i pełnej prozdrowotnych właściwości granolę.

Przygotowanie granoli czekoladowej nie jest czasochłonne. Przepis został podzielony na kilka łatwych kroków, dzięki którym zrobienie granoli jest jeszcze prostsze.

  • 1. krok – uprażenie płatków owsianych
  • 2. krok – połączenie płatków owsianych z orzechami, cynamonem i kakao
  • 3. krok – dodanie do płatków owsianych czekolady i pozostałych składników
  • 4. krok – ostudzenie granoli i przesypanie jej do pojemnika lub słoika

Jak jeść płatki granola?

Granola wzbogacona czekoladą i orzechami świetnie smakuje na śniadanie. Wystarczy wymieszać ją z jogurtem, kefirem, maślanką lub mlekiem. Dobrze łączy się napojami roślinnymi, więc mogą ją jeść weganie. Miseczki z granolą można dodatkowo wzbogacić, dodając świeże sezonowe lub suszone owoce, nasiona chia lub siemię lniane. Smak czekoladowej granoli podkręci szczypta mielonego chili. Takie śniadanie jest nie tylko pyszne, ale i pełne zdrowia oraz energii.

Pyszną domową granolę z dodatkiem czekolady można wykorzystać także w inny sposób. To smaczna i zdrowa posypka do różnych deserów. Można zrobić z niej kruszonkę do ciasta lub upiec zdrowe batoniki.

SKŁADNIKI

  • 500 g górskich płatków owsianych
  • 150 g posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów)
  • 150 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mocno rozgrzać patelnię i wsypać płatki owsiane. Prażyć, aż zaczną się rumienić.
  • Wsypać posiekane orzechy, pestki dyni, cynamon i kakao. Podgrzewać i mieszać.
  • Dodać połowę posiekanej czekolady. Mieszać, aż czekolada się roztopi.
  • Patelnię zestawić z ognia i dodać miód. Dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Dodać pozostałą czekoladę i wymieszać.
  • Przechowywać w szklanym słoju lub pojemniku przeznaczonym do żywności.
  • Podawać na śniadanie z mlekiem lub jogurtem.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
więcej