Placki z serkiem mascarpone. Pyszny pomysł na rodzinne śniadanie na słodko
Dieta wegetariańska
Placki z serkiem mascarpone są puszyste, pyszne i idealnie słodkie. Ich przygotowanie jest banalnie łatwe. Wykorzystuje się proste składniki, które są zawsze w sklepach. Ciasto na placki robi się w zaledwie pięć minut. To smaczne propozycja na ciepłe śniadanie dla całej rodziny. Poznajcie przepis na placki z serkiem mascarpone.
Co można zrobić z serka mascarpone na szybko?
Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Wystarczy wybrać ten łatwy przepis i usmażyć furę obłędnych placków z dodatkiem włoskiego serka mascarpone. Oprócz niego do placuszków będzie potrzebna mąka pszenna, naturalny jogurt, proszek do pieczenia, jajka, cukier z prawdziwą wanilią i olej. Lista składników jest więc krótka, a wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok.
Jak zrobić placki z serkiem mascarpone?
Przepis na obłędne placki z serka mascarpone robi się szybko i bez zbędnych komplikacji. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Najpierw należy wymieszać składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Następnie dodaje się jogurt, mascarpone i jajka. Składniki należy zmiksować, a pod koniec dodać olej. Dzięki temu nie trzeba wlewać dodatkowego oleju na patelnię, a placki są wyjątkowo lekkie.
Jak usmażyć placki z serkiem mascarpone?
Smażenie pysznych domowych placuszków z mascarpone jest szybkie. Porcje ciasta nakłada się na mocno rozgrzaną patelnię i smaży z obu stron po około minucie. Kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, należy przewrócić je na drugą stronę.
Jak podawać placki z serkiem mascarpone?
Placki z serkiem mascarpone smakują przepysznie i są łatwe do zrobienia. To dobry pomysł na rodzinne śniadanie. Można podać je z rożnymi dodatkami, aby posiłek smakował jeszcze lepiej. Sprawdzą się świeże lub suszone owoce. Idealnym dodatkiem jest jogurt grecki, miód, cukier puder, domowy dżem lub konfitura. Pysznie smakują z polewą czekoladową i bitą śmietaną.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 125 gramów serka mascarpone
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 średnie jajka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier z wanilią.
- Wlać jogurt naturalny, dodać serek mascarpone i wbić jajka. Zmiksować do połączenia składników na gładkie i gęste ciasto. Pod koniec miksowania wlać olej.
- Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć minutę, a kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza i zaczną się rumienić, przełożyć na drugą stronę. Smażyć kolejną minutę.
- Usmażone placki przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i przykryć drugim talerzem, aby nie ostygły.
- Podawać z dodatkiem jogurtu, świeżych owoców, miodu lub z polewą czekoladową.