Placki z serkiem mascarpone. Pyszny pomysł na rodzinne śniadanie na słodko

placki z serkiem mascarpone
Autor: Shutterstock Placki z serkiem mascarpone. Pyszny pomysł na rodzinne śniadanie na słodko
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Placki z serkiem mascarpone są puszyste, pyszne i idealnie słodkie. Ich przygotowanie jest banalnie łatwe. Wykorzystuje się proste składniki, które są zawsze w sklepach. Ciasto na placki robi się w zaledwie pięć minut. To smaczne propozycja na ciepłe śniadanie dla całej rodziny. Poznajcie przepis na placki z serkiem mascarpone.

Co można zrobić z serka mascarpone na szybko?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Wystarczy wybrać ten łatwy przepis i usmażyć furę obłędnych placków z dodatkiem włoskiego serka mascarpone. Oprócz niego do placuszków będzie potrzebna mąka pszenna, naturalny jogurt, proszek do pieczenia, jajka, cukier z prawdziwą wanilią i olej. Lista składników jest więc krótka, a wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok.

Jak zrobić placki z serkiem mascarpone?

Przepis na obłędne placki z serka mascarpone robi się szybko i bez zbędnych komplikacji. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Najpierw należy wymieszać składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Następnie dodaje się jogurt, mascarpone i jajka. Składniki należy zmiksować, a pod koniec dodać olej. Dzięki temu nie trzeba wlewać dodatkowego oleju na patelnię, a placki są wyjątkowo lekkie.

Jak usmażyć placki z serkiem mascarpone?

Smażenie pysznych domowych placuszków z mascarpone jest szybkie. Porcje ciasta nakłada się na mocno rozgrzaną patelnię i smaży z obu stron po około minucie. Kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, należy przewrócić je na drugą stronę.

Jak podawać placki z serkiem mascarpone?

Placki z serkiem mascarpone smakują przepysznie i są łatwe do zrobienia. To dobry pomysł na rodzinne śniadanie. Można podać je z rożnymi dodatkami, aby posiłek smakował jeszcze lepiej. Sprawdzą się świeże lub suszone owoce. Idealnym dodatkiem jest jogurt grecki, miód, cukier puder, domowy dżem lub konfitura. Pysznie smakują z polewą czekoladową i bitą śmietaną.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 125 gramów serka mascarpone
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 średnie jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier z wanilią.
  • Wlać jogurt naturalny, dodać serek mascarpone i wbić jajka. Zmiksować do połączenia składników na gładkie i gęste ciasto. Pod koniec miksowania wlać olej.
  • Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć minutę, a kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza i zaczną się rumienić, przełożyć na drugą stronę. Smażyć kolejną minutę.
  • Usmażone placki przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i przykryć drugim talerzem, aby nie ostygły.
  • Podawać z dodatkiem jogurtu, świeżych owoców, miodu lub z polewą czekoladową.
Co to jest mascarpone? Co warto wiedzieć o tym włoskim serku?
Anna Szulc-Górska
więcej