Pełne zdrowia śniadanie robię w 10 minut. Kanapki z tym grillowanym warzywem są przepyszne

Dieta wegetariańska
Cukinia jest pysznym i zdrowym warzywem, z którego można przygotować oryginalne i wyjątkowo smaczne dania. Można ją smażyć, gotować, piec i grillować. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek na ciepło, na które przepis jest łatwy i szybki, a wrażenia smakowe są niezapomniane. Zobaczcie, jak zrobić pełne smaku i zdrowia kanapki z grillowaną cukinią.
Co pasuje do grillowanej cukinii?
W tym prostym i szybkim przepisie na pyszne domowe śniadanie grillowana cukinia gra rolę pierwszoplanową. Towarzyszy jej kilka innych składników, które w połączeniu tworzą to wyśmienite danie. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana.
Z czego więc zrobić te pyszne i zdrowe kanapki? Wystarczy parę artykułów spożywczych, aby przygotować domowe śniadanie, które zachwyci bliskich. Lista składników nie jest długa i znalazły się na niej takie produkty jak:
- cukinia
- pieczywo – chleb, bułki lub ciabatta
- serek śmietankowy
- zielony sos pesto
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić kanapki z grillowaną cukinią?
Przepis na wyśmienite kanapki z dodatkiem grillowanej cukinii nie jest trudny, a co najważniejsze nie wymaga długiego czasu przygotowania. W sumie zrobienie takiego śniadania trwa około kwadransa. Można więc przygotować je rano jeszcze przed wyjściem do pracy. Kanapki z grillowaną cukinią są nie tylko pyszne i aromatyczne. To pożywne śniadanie, które doda energii i zapewni dobry humor na cały dzień.
Jak więc przygotować w domu znakomite kanapki z dodatkiem cukinii z grilla? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne. Przyda się patelnia grillowa, ale cukinię można też usmażyć na zwykłej.
- 1. krok – pokrojenie, doprawienie i grillowanie cukinii na patelni
- 2. krok – podgrzanie pieczywa w piekarniku lub tosterze
- 3. krok – posmarowanie kromek sosem pesto, ułożenie cukinii i posypanie fetą
Jak podawać kanapki z grillowaną cukinią?
Pełne smaku i zdrowia kanapki wzbogacone plasterkami cukinii z grilla to świetny pomysł na śniadanie na ciepło i nie tylko. Są uniwersalne i smakują bez względu na porę dnia. Cukinia z grilla idealnie zastępuje wędlinę i stanowi świetną alternatywę dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Kanapki z tym roślinnym dodatkiem z grilla sprawdzą się też na kolację, a w wersji mini można serwować je jako przekąskę na imprezach.
Kanapki z grillowaną cukinią można nieco podkręcić innymi składnikami. Sprawdzą się suszone pomidory, pieczona papryka czy prażone pestki dyni lub słonecznika. Ser feta można zamienić na mozzarellę lub camembert. Gotowe kanapki z cukinią z grilla można udekorować świeżymi ziołami.
SKŁADNIKI
- 4 kromki chleba, ciabatty lub bułki
- 1 cukinia
- 100 g serka śmietankowego
- 2 łyżki zielonego sosu pesto
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię pokroić w cienkie plasterki. Skropić oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.
- Rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej cukinię z obu stron po około 2 minut, aż stanie się miękka i zacznie się rumienić.
- Kromki podgrzać w tosterze lub piekarniku.
- Każdą kromkę posmarować sosem pesto i serkiem śmietankowym. Ułożyć grillowaną cukinię. Skropić sokiem z cytryny i oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Podawać na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.