Pasta z białej fasoli będzie idealna na kanapki. Szybka i zdrowa alternatywa dla masła

2024-03-15
Kinga Goldstein
Pasta z białej fasoli będzie idealna na kanapki. Szybka i zdrowa alternatywa dla masła
Autor: Shutterstock.com Zdrowa pasta z białej fasoli. Idealna na kanapki
łatwy
10 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ciągłe smarowanie kanapek masłem szybko może się znudzić. W szczególności jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że zbyt duża ilość masła może być niebezpieczna dla naszego zdrowia. Dlatego warto szukać ciekawych alternatyw dla tego smarowidła. Przykładem może być wegetariańska pasta z fasoli. Nie tylko fenomenalnie smakuje, ale również jest o wiele zdrowsza.

Pasta z białej fasoli - co potrzeba?

Robiąc kanapki, zazwyczaj sięgamy po masło, by posmarować chleb. Dzięki temu nie jest on suchy, a sama przekąska smakuje o wiele lepiej. Niestety w większych ilościach masło nie jest dobre dla naszego zdrowia. Dlatego dobrym pomysłem będzie szukanie alternatyw dla niego. Jedną z nich może być pyszna i zdrowa pasta z białej fasoli. Jest prosta w przygotowaniu, a pozwoli nam rozkoszować się niesamowitym smakiem kanapek. Co więcej, jest całkowicie wegańska, dzięki czemu każdy może się nią zajadać. Do przygotowania będziemy potrzebować:

  • białej fasoli
  • korzenia selera
  • soku z cytryny
  • soli
  • pieprzu
  • czosnku
  • oliwy z oliwek
  • pora
  • tymianku
  • goździka
  • natki pietruszki
  • wody
  • liścia laurowego
  • pomidory suszone

Jak przygotować pastę z białej fasoli?

Aby przygotować pastę z fasoli, najpierw musimy odcedzić ją z puszki. Następnie kroimy selera w kosteczkę, odkrajmy białą część pora i kroimy go na cienkie plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku grzejemy dwie łyżki oliwy, wrzucamy na nią seler, por i połowę czosnku. Mieszamy przez około pięć minut. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dorzucamy goździka i liść laurowy i dolewamy wody. Przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut, aż seler będzie miękki, a cała woda wchłonięta. Wyjmujemy liść laurowy i goździka, a całą resztę przekładamy do blendera. Dodajemy fasolę, oliwę, resztę czosnku, pokrojone pomidory suszone, natkę pietruszki i sok z cytryny. Całość blendujemy na pastę i doprawiamy do smaku. Pasta idealnie komponuje się ze świeżym ogórkiem czy pomidorkami koktajlowymi. W każdym razie z pewnością jest idealną alternatywą dla zwykłego masła.

SKŁADNIKI

  • Puszka białej fasoli
  • 150 g korzenia selera
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • 60 ml wody
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g suszonych pomidorów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasole odcedzamy za pomocą sitka i lekko płuczemy.
  • Seler obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Białą część pora odkrajemy i przekrajmy wzdłuż.
  • Dokładnie płuczemy i kroimy w cienkie plasterki.
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy.
  • W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i podduszamy seler oraz por, co chwile mieszając.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. 
  • Dodajemy liść laurowy i goździka.
  • Wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut, aż seler zmięknie, a warzywa wchłoną wodę.
  • Wyjmujemy goździka i liść laurowy i przekładamy do blendera.
  • Pomidory suszone kroimy i wrzucamy do warzyw.
  • Dodajemy fasolę, czosnek, 1 łyżkę oliwy z oliwek, nać pietruszki i sok z cytryny.
  • Blendujemy na pastę i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Kuchnia grecka: Pasta Melitzanosalata
Kinga Goldstein