Pasta z białej fasoli będzie idealna na kanapki. Szybka i zdrowa alternatywa dla masła
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ciągłe smarowanie kanapek masłem szybko może się znudzić. W szczególności jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że zbyt duża ilość masła może być niebezpieczna dla naszego zdrowia. Dlatego warto szukać ciekawych alternatyw dla tego smarowidła. Przykładem może być wegetariańska pasta z fasoli. Nie tylko fenomenalnie smakuje, ale również jest o wiele zdrowsza.
Pasta z białej fasoli - co potrzeba?
Robiąc kanapki, zazwyczaj sięgamy po masło, by posmarować chleb. Dzięki temu nie jest on suchy, a sama przekąska smakuje o wiele lepiej. Niestety w większych ilościach masło nie jest dobre dla naszego zdrowia. Dlatego dobrym pomysłem będzie szukanie alternatyw dla niego. Jedną z nich może być pyszna i zdrowa pasta z białej fasoli. Jest prosta w przygotowaniu, a pozwoli nam rozkoszować się niesamowitym smakiem kanapek. Co więcej, jest całkowicie wegańska, dzięki czemu każdy może się nią zajadać. Do przygotowania będziemy potrzebować:
- białej fasoli
- korzenia selera
- soku z cytryny
- soli
- pieprzu
- czosnku
- oliwy z oliwek
- pora
- tymianku
- goździka
- natki pietruszki
- wody
- liścia laurowego
- pomidory suszone
Jak przygotować pastę z białej fasoli?
Aby przygotować pastę z fasoli, najpierw musimy odcedzić ją z puszki. Następnie kroimy selera w kosteczkę, odkrajmy białą część pora i kroimy go na cienkie plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku grzejemy dwie łyżki oliwy, wrzucamy na nią seler, por i połowę czosnku. Mieszamy przez około pięć minut. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dorzucamy goździka i liść laurowy i dolewamy wody. Przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut, aż seler będzie miękki, a cała woda wchłonięta. Wyjmujemy liść laurowy i goździka, a całą resztę przekładamy do blendera. Dodajemy fasolę, oliwę, resztę czosnku, pokrojone pomidory suszone, natkę pietruszki i sok z cytryny. Całość blendujemy na pastę i doprawiamy do smaku. Pasta idealnie komponuje się ze świeżym ogórkiem czy pomidorkami koktajlowymi. W każdym razie z pewnością jest idealną alternatywą dla zwykłego masła.
SKŁADNIKI
- Puszka białej fasoli
- 150 g korzenia selera
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- łyżeczka tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 goździk
- 60 ml wody
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 g suszonych pomidorów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasole odcedzamy za pomocą sitka i lekko płuczemy.
- Seler obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Białą część pora odkrajemy i przekrajmy wzdłuż.
- Dokładnie płuczemy i kroimy w cienkie plasterki.
- Czosnek obieramy i drobno siekamy.
- W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i podduszamy seler oraz por, co chwile mieszając.
- Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
- Dodajemy liść laurowy i goździka.
- Wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut, aż seler zmięknie, a warzywa wchłoną wodę.
- Wyjmujemy goździka i liść laurowy i przekładamy do blendera.
- Pomidory suszone kroimy i wrzucamy do warzyw.
- Dodajemy fasolę, czosnek, 1 łyżkę oliwy z oliwek, nać pietruszki i sok z cytryny.
- Blendujemy na pastę i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.