Omlet wegetariański. Pyszny i sycący, idealny na wege śniadanie

omlet wegetariański
Autor: Shutterstock Omlet wegetariański to pomysł na pyszne śniadanie na bogato.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pyszne śniadanie na ciepło można zrobić łatwo i szybko. Wystarczy mieć dobry i sprawdzony przepis. Dlatego warto wybrać omlet wegetariański. Jajka pysznie połączyły się z kolorowymi warzywami i aromatycznymi przyprawami. Oto przepis na super śniadanie, czyli omlet wegetariański.

Przepis na omlet wegetariański

  • Przepis na omlet na śniadanie jest łatwy i składa się z kilku prostych kroków.
  • Przygotowanie wege omletu nie jest czasochłonne. Śniadanie robi się szybko i bez problemów.
  • Na liście składników znalazły się jajka, warzywa oraz przyprawy. Wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok.
  • Do wegetariańskiego omletu można dodać również inne warzywa. Sprawdzi się cukinia, marchewka, szpinak lub jarmuż. Omlet doskonale smakuje z pieczarkami, kurkami lub boczniakami.
  • Smak omletu podkręci starty parmezan, pokruszona feta lub mozzarella.

Kiedy podawać omlet wegetariański?

Omlet bez mięsa świetnie smakuje na śniadanie. To sycący pierwszy posiłek, który nasyci, doda energii i zapewni dobry humor na pierwszą część dnia. Omlet można też zrobić na drugie śniadanie lub podać na kolację. Sprawdzi się jako przekąska na ciepło na imprezie lub podczas filmowego wieczoru.

Omlet wegetariański mogą wcinać nie tylko osoby, które nie jedzą mięsa. Danie będzie smakować każdemu. Mogą je jeść nawet osoby, które są na diecie.

SKŁADNIKI

  • 8 jajek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
  • Cebulę drobno posiekać. Pomidorki pokroić na połówki. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać paski papryki i pomidorki koktajlowe. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie, często mieszając.
  • Wlać jajka, wymieszać i smażyć, aż omlet się zetnie. Następnie przełożyć na drugą stronę i chwilę podsmażać.
  • Podawać od razu z sosem czosnkowym, ziołowym lub ketchupem.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Anna Szulc-Górska
więcej