Odkryj przepis na tradycyjną kaszubską jajecznicę. Jak przyrządzić ten wyjątkowy regionalny specjał?
Kaszubska kuchnia słynie z prostoty i jednocześnie bogactwa smaków oraz aromatów. Jednym z dań, które doskonale oddaje te cechy, jest jajecznica, ale w nietypowej wersji – zamiast boczku i szczypiorku, Kaszubi dodają do niej szproty. To pyszny i wartościowy pomysł na szybkie śniadanie lub kolację, który warto wypróbować, szczególnie gdy znudzi nam się tradycyjna jajecznica.
Kaszubska kuchnia śniadaniowa. Tradycja i historia bretlingów
Nazwa "bretling" w innych regionach Polski może brzmieć zagadkowo, ale dla Kaszubów to od pokoleń dobrze znana rybka – szprot bałtycki. Przez wieki była jednym z podstawowych produktów w kuchni mieszkańców nadmorskich osad. Szproty, ze względu na swoje niewielkie rozmiary, nie były popularne w handlu, dlatego często trafiały na rybackie stoły. Były smażone, konserwowane przez zasolenie, wędzenie czy marynowanie. Beczki z szprotami można było znaleźć w niemal każdej kaszubskiej spiżarni, stanowiąc rezerwę pokarmową na trudne zimowe miesiące.
Kaszubska jajecznica – prażnica na bretlingach
Bretlingi były wykorzystywane w kuchni kaszubskiej na wiele sposobów, w tym jako dodatek do jajecznicy, zwanej przez Kaszubów prażnicą. To danie, mimo swojej prostoty, jest niezwykle smaczne i pożywne. Do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku składników: jajek, wędzonych lub marynowanych szprotów, masła, cebuli i świeżego koperku.
Prażnica na bretlingach to nie tylko smaczne, ale także niezwykle zdrowe danie. Jajka są jednym z najbardziej wartościowych produktów naturalnych, bogatym źródłem białka, witamin (A, B2, B6, B12, D, E, K) oraz minerałów (żelazo, fosfor, wapń, potas). Spożywanie jajek przynosi wiele korzyści zdrowotnych – zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, wspiera wzrok, układ nerwowy oraz immunologiczny.
Szproty, jako tłuste ryby morskie, są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają ryzyko schorzeń układu krążenia, zmniejszają stany zapalne i chronią przed nowotworami. Są również bogate w witaminę D3, niezbędną dla zdrowia kości i regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej.
Tradycyjne kaszubskie śniadanie. Eksperymenty kulinarne
Podstawowy przepis na prażnicę na bretlingach można modyfikować według własnych upodobań. Możemy dodać do niej pokrojoną w drobną kostkę paprykę, odrobinę chili, posiekany czosnek albo łyżkę kwaśnej śmietany, aby jajecznica stała się jeszcze bardziej kremowa. To danie daje wiele możliwości eksperymentowania i dostosowywania go do własnych smaków.
Kaszubska jajecznica ze szprotkami to doskonałe danie, które warto wypróbować w swojej kuchni. Jest nie tylko smaczne i pożywne, ale także proste w przygotowaniu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i zdrowotnych właściwości jajek oraz szprotów to śniadanie lub kolacja dostarczy nam energii i wartościowych substancji odżywczych.
SKŁADNIKI
- 5-6 jajek
Wędzone lub marynowane szproty (mogą być użyte w całości lub bez skóry, głowy, ogona i kręgosłupa)
Średnią cebulę
Masło
Sól i pieprz do smaku
Świeży koperek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, aż się zezłoci.
Szproty dodajemy do cebuli i smażymy przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
Jajka roztrzepujemy w miseczce, a następnie wylewamy je na patelnię z cebulą i rybami.
Delikatnie mieszamy, aby jajka równomiernie się ścięły, ale zachowały kremową konsystencję.
Pod koniec doprawiamy jajecznicę solą i pieprzem oraz posypujemy posiekanym koperkiem. - Jajecznicę serwujemy ze świeżym pieczywem, najlepiej chlebem żytnim. Możemy podać ją z ogórkiem kiszonym lub sałatką ze świeżych warzyw, aby dodać daniu chrupkości i kwasowości.