Nocna owsianka z bakaliami. Poranny zastrzyk zdrowia

nocna owsianka z bakaliami
Autor: Shutterstock Nocna owsianka z bakaliami to prosty przepis na energetyczny poranek.
łatwy
5 min
2

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Nocna owsianka z bakaliami to nie tylko pomysł na szybkie śniadanie. Według neurologów stanowi także pożywnie dla mózgu. Jej dodatkową zaletą jest to, że jest posiłkiem sycącym i pomagającym zrzucić zbędne kilogramy. Poznajcie łatwy i błyskawiczny przepis na pełną zdrowych składników nocną owsiankę z bakaliami.

Nocna owsianka z bakaliami – składniki

Do przygotowanie smacznej i zdrowej owsianki potrzebne są proste produkty. Wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok, a kilka z nich zawsze jest w domu. Na liście potrzebnych produktów znalazły się więc:

  • płatki owsiane – główny składnik bogaty w składniki odżywcze
  • mleko – sprawdzi się mleko krowie lub roślinne
  • orzechy włoskie i migdały – źródło zdrowych tłuszczy
  • suszone owoce – morele i rodzynki zawierają sporo prozdrowotnych składników

Jak zrobić nocną owsiankę z bakaliami?

Przepis na to zdrowe śniadanie jest bardzo łatwy i błyskawiczny. Nocną owsiankę z bakaliami przyrządza się wieczorem, a rankiem następnego dnia zjada. Pierwszym krokiem jest wymieszanie płatków owsianych z mlekiem, a następnie z orzechami i bakaliami. Tak przygotowaną owsiankę wstawia się do lodówki na całą noc. Rano można ją podgrzać lub zjeść na zimno.

Kiedy jeść nocną owsiankę z bakaliami?

Nocna owsianka z bakaliami to prosty przepis na śniadanie. Według lekarzy i dietetyków pierwszy posiłek należy zjeść maksymalnie dwie godziny od wstania. Pominięcie śniadania może mieć wiele przykrych skutków dla zdrowia całego organizmu. Do najczęściej spotykanych należą zmęczenie, podatność na stres czy problemy z koncentracją. Regularne niejedzenie śniadań może odpowiadać za otyłość czy cukrzycę.

Jedząc śniadania codziennie, organizm otrzymuje dawkę niezbędnej energii na pierwszą część dnia. Zdrowe śniadanie, jakim jest nocna owsianka z bakaliami, utrzymuje właściwy poziom cukru we krwi, zapobiega nagłym atakom głodu i przyspiesza proces przemiany materii.

SKŁADNIKI

  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 200 ml mleka
  • 20 g orzechów włoskich
  • 20 g migdałów
  • 10 g suszonych moreli
  • 10 g rodzynek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane górskie przesypać do słoika lub miseczki. Wlać mleko i wymieszać.
  • Dodać orzechy, migdały i suszone owoce. Jeszcze raz wymieszać i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia odgrzać i zjeść na śniadanie.
Bakalie – skąd się wzięły, co warto o nich wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
więcej