Keto chleb z serem bez węglowodanów. Pyszny i świeży przez kilka dni
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jednym z wyrzeczeń diety keto jest pieczywo. Jednak nie ma się co martwić, ponieważ dzięki temu przepisowi można upiec pyszny i zdrowy keto chleb bez węglowodanów. Wykonanie jest proste, wypiek smakuje pysznie i zachowuje świeżość przez kilka dni. Zobaczcie, jak zrobić pyszny domowy chleb bez węglowodanów i jak go przechowywać.
Z czego zrobić keto chleb?
Pyszny i zdrowy chleb niskowęglowodanowy robi się z jajek, majonezu, siemienia lnianego, babki jajowatej, oliwy z oliwek, proszku do pieczenia i startego żółtego sera. Produkty są łatwo dostępne w wielu sklepach spożywczych. Babkę jajowatą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub internetowych delikatesach.
Jak zrobić keto chleb z serem?
Do jajek dodaje się starty żółty ser, majonez i oliwę z oliwek. Następnie trzeba wsypać wszystkie suche składniki, czyli babkę jajowatą, siemię lniane i proszek do pieczenia. Składniki miksuje się, aż powstanie jednolita masa. Przelewa się ją do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany chleb keto piecze się w piekarniku z funkcją termoobiegu w temperaturze 180 stopni C przez godzinę. Po tym czasie formę należy zostawić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na 20 minut. Ketogeniczny chleb można pokroić dopiero, jak całkowicie ostygnie.
Przepis na keto chleb z serem
- Przepis jest łatwy, a upieczony według niego domowy keto chleb przypadnie do smaku nie tylko tym, którzy są na diecie niskowęglowodanowej.
- Przygotowanie masy traw około 10 minut, a pieczenie zajmuje godzinę.
- Składniki można też wymieszać łyżką. Nie trzeba ich miksować.
- Chleb najlepiej piec w formie keksówce o długości około 20 cm.
- Do surowej masy nie dodaje się już soli, ponieważ zawierają ją takie składniki jak majonez i ser.
- Najlepszy do tego chleba będzie żółty ser cheddar, który ma lekko orzechowy smak i przyjemnie roztapia się w czasie pieczenia.
- Keto chleb z serem piecze się w piekarniku z termoobiegiem.
Jak przechowywać keto chleb z serem?
Pierwszego dnia po upieczeniu, kiedy chleb całkowicie ostygnie, przechowuje się go w papierowej torebce w temperaturze pokojowej. Kolejnego dnia warto schować bochenek do lodówki. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość. Keto chleb z serem nadaje się także do zamrożenia.
SKŁADNIKI
- 150 g majonezu
- 100 g startego sera żółtego cheddar
- 25 g babki jajowatej
- 25 g siemienia lnianego
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wbić jajka. Dodać starty ser cheddar, majonez i oliwę z oliwek. Wymieszać.
- Wsypać babkę jajowatą, siemię lniane i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z funkcją termoobieg i piec około 60 minut. Formę pozostawić w wyłączonym piekarniku, lekko uchylić drzwiczki i studzić 20 minut. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.