Keto chleb z serem bez węglowodanów. Pyszny i świeży przez kilka dni

keto chleb z serem
Autor: Shutterstock Keto chleb z serem, czyli sprawdzony przepis na zdrowe fit pieczywo.
łatwy
70 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jednym z wyrzeczeń diety keto jest pieczywo. Jednak nie ma się co martwić, ponieważ dzięki temu przepisowi można upiec pyszny i zdrowy keto chleb bez węglowodanów. Wykonanie jest proste, wypiek smakuje pysznie i zachowuje świeżość przez kilka dni. Zobaczcie, jak zrobić pyszny domowy chleb bez węglowodanów i jak go przechowywać.

Z czego zrobić keto chleb?

Pyszny i zdrowy chleb niskowęglowodanowy robi się z jajek, majonezu, siemienia lnianego, babki jajowatej, oliwy z oliwek, proszku do pieczenia i startego żółtego sera. Produkty są łatwo dostępne w wielu sklepach spożywczych. Babkę jajowatą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub internetowych delikatesach.

Jak zrobić keto chleb z serem?

Do jajek dodaje się starty żółty ser, majonez i oliwę z oliwek. Następnie trzeba wsypać wszystkie suche składniki, czyli babkę jajowatą, siemię lniane i proszek do pieczenia. Składniki miksuje się, aż powstanie jednolita masa. Przelewa się ją do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany chleb keto piecze się w piekarniku z funkcją termoobiegu w temperaturze 180 stopni C przez godzinę. Po tym czasie formę należy zostawić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na 20 minut. Ketogeniczny chleb można pokroić dopiero, jak całkowicie ostygnie.

Przepis na keto chleb z serem

  • Przepis jest łatwy, a upieczony według niego domowy keto chleb przypadnie do smaku nie tylko tym, którzy są na diecie niskowęglowodanowej.
  • Przygotowanie masy traw około 10 minut, a pieczenie zajmuje godzinę.
  • Składniki można też wymieszać łyżką. Nie trzeba ich miksować.
  • Chleb najlepiej piec w formie keksówce o długości około 20 cm.
  • Do surowej masy nie dodaje się już soli, ponieważ zawierają ją takie składniki jak majonez i ser.
  • Najlepszy do tego chleba będzie żółty ser cheddar, który ma lekko orzechowy smak i przyjemnie roztapia się w czasie pieczenia.
  • Keto chleb z serem piecze się w piekarniku z termoobiegiem.

Jak przechowywać keto chleb z serem?

Pierwszego dnia po upieczeniu, kiedy chleb całkowicie ostygnie, przechowuje się go w papierowej torebce w temperaturze pokojowej. Kolejnego dnia warto schować bochenek do lodówki. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość. Keto chleb z serem nadaje się także do zamrożenia.

SKŁADNIKI

  • 150 g majonezu
  • 100 g startego sera żółtego cheddar
  • 25 g babki jajowatej
  • 25 g siemienia lnianego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wbić jajka. Dodać starty ser cheddar, majonez i oliwę z oliwek. Wymieszać.
  • Wsypać babkę jajowatą, siemię lniane i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.
  • Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z funkcją termoobieg i piec około 60 minut. Formę pozostawić w wyłączonym piekarniku, lekko uchylić drzwiczki i studzić 20 minut. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Jak powinna być skomponowana prawidłowa dieta
Anna Szulc-Górska
więcej