Tajemnice mrożenia produktów. Co można mrozić, a czego nie?
Panuje przekonanie, że zamrażać „na później” można każdą żywność. Oczywiście, zamrozić można wszystko, tylko czy po rozmrożeniu nadal będą to pełnowartościowe produkty? Otóż nie. Warto wiedzieć o można mrozić, a czego nie, co należy przechowywać w inny sposób.

Spis treści
W czym zamrażać?
Żywność najlepiej zamrażać w plastikowych pojemnikach lub woreczkach przeznaczonych do zamrażania. Nie wkładamy do zamrażalnika produktów nieopakowanych i nigdy takich, które są zrobione ze szkła.
Temperatura rozmrażania
Bardzo dobrze zamraża się chleb, nieważne czy będzie w kawałku czy pokrojony. Jest on jedynym produktem, który rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Zasada jest bowiem taka, że rozmrażanie nie powinno przebiegać zbyt gwałtownie – po wyjęciu z zamrażalnika produkty należy przełożyć do lodówki, by rozmrażanie odbywało się w temperaturze ok. 4°C.
Mrożone owoce
Niektóre dania po zamrożeniu są jeszcze smaczniejsze, jak na przykład bigos czy gulasz. Mrożone warzywa i owoce, gdy chcemy je gotować, wrzucamy od razu na wrzątek.
Owoce, które zamierzamy podać w galaretce, można w postaci zamrożonej zalać gorącą żelatyną, która w trakcie rozmrażania owoców wsiąknie do środka i sprawi, że owoce będą jędrniejsze.
Czego nie wolno zamrażać?
Należy również pamiętać, że nie zamrażamy owoców, które zawierają dużo wody. Należą do nich m.in. wszystkie cytrusy.
To samo dotyczy mrożenia warzyw – nie zamrażamy zatem ogórków, sałaty i pomidorów. Woda, która jest w komórkach produktów rozsadzi ich cząstki, co spowoduje utratę ich konsystencji (jędrności) i pogorszenie smaku.
Nie zamrażamy też surowych ziemniaków i cebuli, bo ściemnieją i również utracą konsystencję, a w przypadku ziemniaków - także smak.
Rozwarstwi się również zamrożony majonez, jogurt oraz sery twarogowe typu ricotta i mascarpone.
Nie mrozimy serów żółtych w kawałku ani w plasterkach – po rozmrożeniu będą się kruszyć. Można natomiast mrozić starty ser żółty.
Nie mrozimy jajek na twardo, ani potraw je zawierających – po rozmrożeniu zrobią się gumowate. Można mrozić surowe jajka, ale oddzielnie białka i żółtka. To cenna informacja, gdy zostają nam najczęściej białka, a tak później można zrobić z nich na przykład bezy.
Nie mrozimy ciast z bitą śmietaną i ciast z kremami budyniowymi – rozwarstwią się.
Nie mrozimy również potraw z dużą zawartością czosnku lub pieprzu – po rozmrożeniu robią się gorzkie.
Przypominamy też, że niektóre z produktów nie nadających się do mrożenia, doskonale nadają się do długiego przechowywania w postaci przetworów. Do nich należą na przykład wymienione wyżej ogórki.