Jak zrobić wysokobiałkowy chlebek twarogowy? Z tym przepisem zawsze się udaje
Dieta wegetariańska
Jakie pieczywo ma dużo białka? Chlebek upieczony według tego sprawdzonego przepisu ma nie tylko sporą porcję białka i prozdrowotnych składników odżywczych. Jest pyszny, ma chrupiącą skórkę i miękki środek wypełniony ziarnami. Wbrew pozorom przygotowanie tego chleba nie jest trudne. Poznajcie łatwy i szybki przepis na pyszny domowy wysokobiałkowy chlebek twarogowy.
Czy chleb wysokobiałkowy jest zdrowy?
Pieczywo o wysokiej zawartości białka należy do najzdrowszych. Właśnie taki jest ten pyszny domowy chlebek z dodatkiem twarogu. Każdy składnik jest bogaty w witaminy, minerały i substancje odżywcze, które pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu. Na liście składników na próżno szukać mąki pszennej i drożdży. Te składniki zostały zastąpione innymi produktami.
Z czego zrobić wysokobiałkowy chlebek?
Na liście składników, które potrzebne są do upieczenia tego pysznego chleba o wysokiej zawartości białka, znalazły się proste i łatwo dostępne produkty. Bez problemu można je kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Są w do kupienia przez cały rok, więc domowy wysokobiałkowy chlebek można piec bez względu na porę roku.
Aby upiec domowy chlebek wysokobiałkowy, należy przygotować takie składniki jak:
- ser twarogowy
- płatki owsiane
- ziarna – pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane
- proszek do pieczenia
- sól
Jak zrobić wysokobiałkowy chleb?
Przepis na pyszny chlebek białkowy z dodatkiem twarogu i ziaren nie jest skomplikowany. To jeden z najprostszych przepisów na domowy chleb, jaki można znaleźć w sieci. Przygotowanie jest ekspresowe i zajmuje kilka minut. Chlebek piecze się w piekarniku przez godzinę.
Jak więc upiec pyszny domowy chleb wysokobiałkowy? Przepis składa się z kilku bardzo prostych kroków.
- 1. krok – wyrobienie ciasta z twarogu, płatków owsianych, siemienia lnianego, słonecznika i pestek dyni oraz jajek
- 2. krok – uformowanie bochenka
- 3. krok – upieczenie chleba wysokobiałkowego w piekarniku
SKŁADNIKI
- 500 g twarogu
- 300 g płatków owsianych
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g nasion słonecznika
- 50 g pestek dyni
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć twaróg i rozgnieść widelcem. Wsypać płatki owsiane, siemię lniane, pestki dyni, nasiona słonecznika i sól. Wbić jajka i dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć na blat i uformować bochenek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.