Wysokobiałkowy chlebek twarogowy – jak go zrobić, by zawsze się udał? Ten przepis nie zawodzi!

Dieta wegetariańska
Szukasz pieczywa, które naprawdę odżywia? Ten chlebek twarogowy to prawdziwa bomba białkowa – chrupiący z wierzchu, miękki i pełen ziaren w środku. Połączenie zdrowia i smaku w jednym bochenku! Wbrew pozorom, jego przygotowanie jest banalnie proste, a efekt zaskakuje nawet wybrednych smakoszy. Wypróbuj nasz przepis na wysokobiałkowy chlebek twarogowy i przekonaj się, że zdrowe pieczywo może być naprawdę pyszne!
Czy chleb wysokobiałkowy jest zdrowy?
Pieczywo o wysokiej zawartości białka należy do najzdrowszych. Właśnie taki jest ten pyszny domowy chlebek z dodatkiem twarogu. Każdy składnik jest bogaty w witaminy, minerały i substancje odżywcze, które pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu. Na liście składników na próżno szukać mąki pszennej i drożdży. Te składniki zostały zastąpione innymi produktami.
Z czego zrobić wysokobiałkowy chlebek?
Na liście składników, które potrzebne są do upieczenia tego pysznego chleba o wysokiej zawartości białka, znalazły się proste i łatwo dostępne produkty. Bez problemu można je kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Są w do kupienia przez cały rok, więc domowy wysokobiałkowy chlebek można piec bez względu na porę roku.
Aby upiec domowy chlebek wysokobiałkowy, należy przygotować takie składniki jak:
- ser twarogowy
- płatki owsiane
- ziarna – pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane
- proszek do pieczenia
- sól
Jak zrobić wysokobiałkowy chleb?
Przepis na pyszny chlebek białkowy z dodatkiem twarogu i ziaren nie jest skomplikowany. To jeden z najprostszych przepisów na domowy chleb, jaki można znaleźć w sieci. Przygotowanie jest ekspresowe i zajmuje kilka minut. Chlebek piecze się w piekarniku przez godzinę.
Jak więc upiec pyszny domowy chleb wysokobiałkowy? Przepis składa się z kilku bardzo prostych kroków.
- 1. krok – wyrobienie ciasta z twarogu, płatków owsianych, siemienia lnianego, słonecznika i pestek dyni oraz jajek
- 2. krok – uformowanie bochenka
- 3. krok – upieczenie chleba wysokobiałkowego w piekarniku
SKŁADNIKI
- 500 g twarogu
- 300 g płatków owsianych
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g nasion słonecznika
- 50 g pestek dyni
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć twaróg i rozgnieść widelcem. Wsypać płatki owsiane, siemię lniane, pestki dyni, nasiona słonecznika i sól. Wbić jajka i dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć na blat i uformować bochenek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.