Jak zrobić wysokobiałkowy chlebek twarogowy? Z tym przepisem zawsze się udaje

wysokobiałkowy chleb twarogowy
Autor: Shutterstock Wysokobiałkowy chlebek twarogowy jest łatwy, szybki i zdrowy.
łatwy
60 min
10

Dieta wegetariańska

Jakie pieczywo ma dużo białka? Chlebek upieczony według tego sprawdzonego przepisu ma nie tylko sporą porcję białka i prozdrowotnych składników odżywczych. Jest pyszny, ma chrupiącą skórkę i miękki środek wypełniony ziarnami. Wbrew pozorom przygotowanie tego chleba nie jest trudne. Poznajcie łatwy i szybki przepis na pyszny domowy wysokobiałkowy chlebek twarogowy.

Czy chleb wysokobiałkowy jest zdrowy?

Pieczywo o wysokiej zawartości białka należy do najzdrowszych. Właśnie taki jest ten pyszny domowy chlebek z dodatkiem twarogu. Każdy składnik jest bogaty w witaminy, minerały i substancje odżywcze, które pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu. Na liście składników na próżno szukać mąki pszennej i drożdży. Te składniki zostały zastąpione innymi produktami.

Z czego zrobić wysokobiałkowy chlebek?

Na liście składników, które potrzebne są do upieczenia tego pysznego chleba o wysokiej zawartości białka, znalazły się proste i łatwo dostępne produkty. Bez problemu można je kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Są w do kupienia przez cały rok, więc domowy wysokobiałkowy chlebek można piec bez względu na porę roku.

Aby upiec domowy chlebek wysokobiałkowy, należy przygotować takie składniki jak:

Jak zrobić wysokobiałkowy chleb?

Przepis na pyszny chlebek białkowy z dodatkiem twarogu i ziaren nie jest skomplikowany. To jeden z najprostszych przepisów na domowy chleb, jaki można znaleźć w sieci. Przygotowanie jest ekspresowe i zajmuje kilka minut. Chlebek piecze się w piekarniku przez godzinę.

Jak więc upiec pyszny domowy chleb wysokobiałkowy? Przepis składa się z kilku bardzo prostych kroków.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta z twarogu, płatków owsianych, siemienia lnianego, słonecznika i pestek dyni oraz jajek
  • 2. krok – uformowanie bochenka
  • 3. krok – upieczenie chleba wysokobiałkowego w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 500 g twarogu
  • 300 g płatków owsianych
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć twaróg i rozgnieść widelcem. Wsypać płatki owsiane, siemię lniane, pestki dyni, nasiona słonecznika i sól. Wbić jajka i dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć na blat i uformować bochenek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej