Jajecznica - podstawowy przepis na klasyczną potrawę z rozmąconych jajek

Jajecznica - podstawowy przepis na klasyczną potrawę z rozmąconych jajek
Autor: Shutterstock.com Jajecznica - podstawowy przepis na klasyczną potrawę z rozmąconych jajek
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jajecznica to klasyka prostej kuchni. Bo jajecznica to po prostu łatwa potrawa z rozmąconych i usmażonych jajek. Do przyrządzenia jajecznicy nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności. Jakbyście ją nie zrobili i tak zawsze jest smaczna. Oto podstawowy przepis na jajecznicę! Wystarczy zaopatrzyć się w jajka, masło i gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 5 jajek M
  • 2 płaskie łyżki masła (można go zastąpić olejem, oliwą, smalcem ze skwarkami, boczkiem) 
  • 1 szczypta soli 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wybij ze skorupek do szerokiej miski. Liczy się po 2 jajka na 1 osobę oraz 1 dodatkowe jajko na straty wilgoci podczas smażenia.
  • Do jajek dodaj szczyptę soli. Za pomocą widelca rozmąć żółtko z białkiem. Nie rób tego zbyt dokładnie, bo masa będzie zbyt zbita po usmażeniu. 
  • Na patelni rozpuść masło. Gdy tłuszcz zacznie skwierczeć, zdejmij patelnię z ognia i postaw na żaroodpornej podstawce (np. na drewnianej desce do krojenia).
  • Wylej masę jajeczną na tłuszcz. Białko natychmiast zacznie się ścinać. Za pomocą drewnianej szpatułki (jeśli używasz patelni teflonowej) lub za pomocą widelca mieszaj masę.  
  • Patelnie ponownie postaw na palnik. Mieszaj, aż jajecznica się zetnie. Zawsze mieszaj, jakbyś rysował_rysowała "ósemkę" na dnie patelni. 
  • Jeśli jajka ścinają się zbyt szybko, po prostu zdejmij patelnię z ognia i mieszaj dalej. W ten sposób cała masa będzie równo usmażona, bez surowego białka. 
  • Jajecznicę od razu podziel na dwa talerze. Przed podaniem oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z pieczywem. 
Jajka – zdrowie w skorupce

Jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej