Gotuję jajka na twardo i dodaję ten składnik ze słoika. Po chwili mam pyszną pastę do chleba

pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi
Autor: Shutterstock Posiekaj jajka i wymieszaj z domowym przetworem. To najlepsza domowa pasta kanapkowa.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pasty jajeczne cieszą się niesłabnącą popularnością. Wśród przepisów na ten wyśmienity dodatek do chleba na szczególną uwagę zasługuje ta sprawdzona receptura. Pasta przyrządzona z jajek i ogórków kiszonych jest pyszna i łatwa do zrobienia. Wystarczy kilka prostych składników i kilka minut, aby poznać jej obłędny smak. Zobaczcie, jak zrobić smakowitą pastę jajeczną z ogórkami kiszonymi.

Czy do pasty jajecznej można dodać ogórka kiszonego?

Pasty jajeczne to idealny dodatek do pieczywa. Sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, ale mogą być też ciekawą przekąską. Swój oryginalny smak zawdzięcza dodatkowi ogórków kiszonych. Należy pamiętać, aby pokrojone ogórki przełożyć na sitko, aby odciekły z nadmiaru wody. Dzięki temu pasta będzie gęsta i nie podejdzie wodą.

Co można dodać do pasty jajecznej?

Do przyrządzenia smacznej domowej pasty jajecznej według tego prostego przepisu potrzebne są niedrogie produkty. Głównym składnikiem są oczywiście jajka ugotowane na twardo. Rolę drugoplanową grają ogórki kiszone. To właśnie one sprawiają, że smarowidło ma tak wyjątkowy smak. Dobrą robotę robi też tarty chrzan, który nieco zaostrza pastę. Dodaje się też czerwoną cebulę i szczypiorek. Składniki scala majonez. Na koniec pastę doprawia się solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Jak zrobić pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym?

Znakomita pasta jajeczna, której smak podkręcają ogórki kiszone i tarty chrzan, sprawdzi się zawsze. Jest pyszna, sycąca i łatwa do samodzielnego przygotowania. Wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok, więc to oryginalne smarowidło do chleba można robić na okrągło. Pasta jajeczna świetnie smakuje z dodatkiem domowych ogórków kiszonych. Jeżeli je robicie, koniecznie wykorzystajcie własne kiszone do tej pasty z jajek. Pamiętajcie, aby jajka ugotować wcześniej i odstawić do ostygnięcia. Będą się łatwiej obierać i kroić.

Przepis na domową pastę jajeczną z dodatkiem ogórków kiszonych jest bardzo łatwy. Jak więc ją zrobić?

  • 1. krok – pokrojenie ogórków kiszonych i odsączenie z nadmiaru wody
  • 2. krok – posiekanie jajek i pozostałych składników oraz ogórkami kiszonymi
  • 3. krok – wymieszanie majonezu z chrzanem i przyprawami
  • 4. krok – połączenie składników z sosem

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę i przełożyć na sitko, aby odciekły z nadmiaru wody.
  • Jajka obrać i drobno posiekać. Przełożyć do miski.
  • Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i szczypiorek. Wymieszać.
  • Majonez wymieszać z chrzanem i doprawić solą oraz pieprzem. Dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać.
  • Pastę przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa lub przekąskę.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej