Do płatków jaglanych dodaję to sezonowe warzywo. Ta zdrowa jaglanka dodaje energii i poprawia humor
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jak zrobić dobrą jaglankę? Wystarczy wybrać ten przepis. Pyszna i pełna zdrowia jaglanka z dynią to propozycja na jesienne śniadanie. Jedna miseczka rozgrzeje, nasyci i doda energii na cały poranek. Przygotowanie posiłku nie jest skomplikowane. Przekonajcie się sami i wybierzcie prosty przepis na pyszną i zdrową jaglankę dyniową.
Z czego zrobić jaglankę dyniową?
Pełna smaku i aromatu jaglanka to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia. Posiłek przygotowuje się z prostych i niedrogich produktów. Sezon na dynię potrwa do końca listopada, więc warto skorzystać z tego przepisu. Oprócz dyni na liście składników znajduje się jeszcze kilka innych produktów. Są nie tylko smaczne, ale i wyróżniają się pozytywnym wpływem na zdrowie i zawartością substancji odżywczych.
Co jest potrzebne, aby zrobić zdrową i dobrą jaglankę? Te produkty są niezbędne, aby przygotować to pyszne śniadanie:
- płatki jaglane – zawierają wapń, fosfor, potas, magnez, cynk, witaminy z grupy B i E, wspomagają odporność, trawienie i koncentrację
- dynia Muscat – charakteryzuje się miąższem w intensywnie pomarańczowym kolorze, aromatem melona i słodkawym smakiem, jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B i witaminę C
- orzechy włoskie – pyszne, aromatyczne i bogate w zdrowe tłuszcze
- olej kokosowy – działa antybakteryjnie, obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć
- mleko – sprawdzi się mleko krowie lub napój roślinny, idealnie łączy składniki
- miód – nadaje słodyczy, naturalny lek podczas przeziębienia i infekcji
- przyprawy – cynamon, imbir i gałka muszkatołowa to rozgrzewające przyprawy, które podkręcają smak jaglanki
Jak zrobić jaglankę dyniową?
Przepis na pełną zdrowia domową jaglankę z dodatkiem dyni nie jest trudny. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, danie uda się i będzie smakować obłędnie. Jaglanka dyniowa to nie tylko pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie. Świetnie sprawdzi się jako fit deser i lunch na wynos, który można zjeść w pracy lub szkole.
Jak więc przygotować dwie porcje wyjątkowej i pełnej zdrowia jaglanki z dodatkiem pomarańczowej dyni? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Część składników można przygotować wieczorem, a rano wystarczy je połączyć.
- 1. krok – starcie na tarce dyni
- 2. krok – podgrzanie dyni z przyprawami i olejem kokosowym
- 3. krok – wlanie mleka i zagotowanie
- 4. krok – wsypanie płatków jaglanych i gotowanie dania przez 8 minut
- 5. krok – przełożenie jaglanki do miseczek, udekorowanie orzechami włoskimi i skropienie miodem
Czym wzbogacić jaglankę dyniową?
Przepis na płatki jaglane wzbogacone dynią i aromatycznymi przyprawami można modyfikować. Smak jaglanki wzbogacą inne składniki. Mogą to być prażone płatki migdałowe lub masło orzechowe, które należy dodać do gotujących się składników. Danie podkręcą także suszone owoce jak rodzynki czy morele. Przed podaniem jaglankę dyniową można posypać nasionami chia lub startą gorzką czekoladą.
SKŁADNIKI
- 400 ml mleka
- 350 g dyni Muscat
- 80 g płatków jaglanych
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka.
- Dodać olej kokosowy. Doprawić cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Podgrzewać i mieszać, aż dynia stanie się miękka.
- Wlać mleko i zagotować.
- Zmniejszyć ogień i wsypać płatki jaglane. Wymieszać i gotować pod przykryciem około 8 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
- Gotową jaglankę przełożyć do miseczek. Skropić miodem i udekorować orzechami włoskimi.
- Podawać na śniadanie lub jako zdrowy deser.