Chrupiące gofry z płatków owsianych. Idealne na zdrowe śniadanie lub oryginalny deser

gofry z płatków owsianych
Autor: Shutterstock Gofry z płatków owsianych są niesamowicie chrupiące, zdrowe i pełne smaku.
łatwy
30 min
2

Dieta wegetariańska

Czym zastąpić owsiankę? Zamiast miseczki płatków owsianych na śniadanie warto przygotować pyszne i chrupiące gofry. To pomysł na zdrowy posiłek z płatków owsianych, ponieważ to właśnie one są głównym składnikiem tych chrupiących gofrów. Przepis jest bardzo łatwy, a przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Zobaczcie, jak zrobić zdrowe gofry z płatków owsianych.

Z czego zrobić gofry owsiane?

Do przygotowania smakowitych i pełnych zdrowia gofrów potrzebne są proste składniki. Lista obejmuje sześć produktów, które bez problemu można kupić w większych i mniejszych sklepach. Jeżeli lubicie owsiankę, część z nich na pewno macie w domu. Wszystkie składniki są bogate w witaminy, minerały i substancje odżywcze. Gofry są nie tylko pyszne i zdrowe, ale i sycące. Gofry na śniadanie dodadzą energii i zapewnią dobry humor.

Co więc jest potrzebne, aby upiec wyjątkowo dobre gofry owsiane? Na liście składników znalazło się sześć prostych i niedrogich produktów.

  • płatki owsiane
  • mleko krowie lub napój roślinny
  • cukier lub słodzik
  • proszek do pieczenia
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Jak zrobić gofry z płatków owsianych?

Smakowite domowe gofry przygotowanie z kilku prostych składników robi się łatwo i szybko. Przepis to tylko trzy kroki. Ciasto robi się w kilka minut. Do przyrządzenia zdrowych gofrów z płatków owsianych przyda się blender i gofrownica do ich upieczenia.

Jak więc przygotować zdrowe gofry z płatków owsianych na śniadanie? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, chrupiące gofry wyjdą już za pierwszym razem.

  • 1. krok – zmiksowanie płatków owsianych z mlekiem i pozostałymi składnikami
  • 2. krok – odstawienie ciasta na 20 minut
  • 3. krok – usmażenie gofrów owsianych w gofrownicy

Jak podawać gofry z płatków owsianych?

Lekkie jak chmurka i chrupiące gofry z płatków owsianych to propozycja na zdrowe i sycące śniadanie. Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje wielu godzin. Świetnie zastąpią klasyczną owsiankę na mleku lub wodzie i urozmaicą codzienne menu. To również pomysł na deser lub oryginalną przekąskę między posiłkami. Ich smak zachwyci nie tylko osoby, które są na diecie odchudzającej lub zdrowo się odżywiają. Gofry z płatków owsianych będą smakować każdemu.

Pyszne domowe gofry z płatków owsianych warto podać w towarzystwie różnych dodatków. Sprawdzą się świeże owoce, masło orzechowe czy naturalny jogurt. Słodyczy doda miód lub syrop klonowy. Pysznie smakują z domowym dżemem lub śmietankowym serkiem. Ciasto na gofry można wzbogacić ekstraktem waniliowym, cynamonem lub szczyptą przyprawy do piernika.

SKŁADNIKI

  • 300 ml mleka krowiego lub lub roślinnego
  • 120 g płatków owsianych
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki cukru lub słodzika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do blendera przesypać płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia oraz sól. Wlać mleko. Dokładnie zmiksować.
  • Gładkie ciasto odstawić na 20 minut.
  • Gofrownicę mocno rozgrzać i posmarować olejem. Nakładać porcje ciasta i piec z obu stron po około 4 minuty.
  • Podawać na śniadanie z owocami, masłem orzechowym i naturalnym jogurtem.
Śniadanie na diecie
Anna Szulc-Górska
więcej