Chrupiące gofry z płatków owsianych. Idealne na zdrowe śniadanie lub oryginalny deser
Dieta wegetariańska
Czym zastąpić owsiankę? Zamiast miseczki płatków owsianych na śniadanie warto przygotować pyszne i chrupiące gofry. To pomysł na zdrowy posiłek z płatków owsianych, ponieważ to właśnie one są głównym składnikiem tych chrupiących gofrów. Przepis jest bardzo łatwy, a przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Zobaczcie, jak zrobić zdrowe gofry z płatków owsianych.
Z czego zrobić gofry owsiane?
Do przygotowania smakowitych i pełnych zdrowia gofrów potrzebne są proste składniki. Lista obejmuje sześć produktów, które bez problemu można kupić w większych i mniejszych sklepach. Jeżeli lubicie owsiankę, część z nich na pewno macie w domu. Wszystkie składniki są bogate w witaminy, minerały i substancje odżywcze. Gofry są nie tylko pyszne i zdrowe, ale i sycące. Gofry na śniadanie dodadzą energii i zapewnią dobry humor.
Co więc jest potrzebne, aby upiec wyjątkowo dobre gofry owsiane? Na liście składników znalazło się sześć prostych i niedrogich produktów.
- płatki owsiane
- mleko krowie lub napój roślinny
- cukier lub słodzik
- proszek do pieczenia
- olej do smażenia
- szczypta soli
Jak zrobić gofry z płatków owsianych?
Smakowite domowe gofry przygotowanie z kilku prostych składników robi się łatwo i szybko. Przepis to tylko trzy kroki. Ciasto robi się w kilka minut. Do przyrządzenia zdrowych gofrów z płatków owsianych przyda się blender i gofrownica do ich upieczenia.
Jak więc przygotować zdrowe gofry z płatków owsianych na śniadanie? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, chrupiące gofry wyjdą już za pierwszym razem.
- 1. krok – zmiksowanie płatków owsianych z mlekiem i pozostałymi składnikami
- 2. krok – odstawienie ciasta na 20 minut
- 3. krok – usmażenie gofrów owsianych w gofrownicy
Jak podawać gofry z płatków owsianych?
Lekkie jak chmurka i chrupiące gofry z płatków owsianych to propozycja na zdrowe i sycące śniadanie. Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje wielu godzin. Świetnie zastąpią klasyczną owsiankę na mleku lub wodzie i urozmaicą codzienne menu. To również pomysł na deser lub oryginalną przekąskę między posiłkami. Ich smak zachwyci nie tylko osoby, które są na diecie odchudzającej lub zdrowo się odżywiają. Gofry z płatków owsianych będą smakować każdemu.
Pyszne domowe gofry z płatków owsianych warto podać w towarzystwie różnych dodatków. Sprawdzą się świeże owoce, masło orzechowe czy naturalny jogurt. Słodyczy doda miód lub syrop klonowy. Pysznie smakują z domowym dżemem lub śmietankowym serkiem. Ciasto na gofry można wzbogacić ekstraktem waniliowym, cynamonem lub szczyptą przyprawy do piernika.
SKŁADNIKI
- 300 ml mleka krowiego lub lub roślinnego
- 120 g płatków owsianych
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki cukru lub słodzika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do blendera przesypać płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia oraz sól. Wlać mleko. Dokładnie zmiksować.
- Gładkie ciasto odstawić na 20 minut.
- Gofrownicę mocno rozgrzać i posmarować olejem. Nakładać porcje ciasta i piec z obu stron po około 4 minuty.
- Podawać na śniadanie z owocami, masłem orzechowym i naturalnym jogurtem.