Chleb wieloziarnisty. Prosty przepis i szybkie wykonanie

chleb wieloziarnisty
Autor: Shutterstock Chleb wieloziarnisty to pyszne i zachwycające domowe pieczywo z ziarnami
łatwy
120 min
12

Jeżeli dopiero uczycie się, jak piec domowy chleb, ten przepis jest doskonałą lekcją. Pyszny chleb z dodatkiem ziaren sezamu, pestek słonecznika i dyni oraz siemienia lnianego jest łatwy i każdy może go zrobić samodzielnie. Zobaczcie, jak robi się chleb wieloziarnisty i zapiszcie ten łatwy przepis.

Jak zrobić domowy chleb z ziarnami?

Ze świeżych drożdży, ciepłej wody oraz cukru należy przygotować zaczyn. Wlewa się go razem z pozostałą wodą do suchych składników, czyli mąki krupczatki wymieszanej z ziarnami i solą. Składniki trzeba dokładnie mieszać łyżką, aż powstanie jednolite ciasto. Następnie przekłada się je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawia na pół godziny. Po tym czasie należy włączyć piekarnik i nagrzać go do 210 stopni C. Chleb piecze się godzinę. Upieczony bochenek należy ostrożnie wyjąć z piekarnika i z formy, przełożyć na kartkę lub deskę i odstawić do ostygnięcia.

Przepis na chleb wieloziarnisty

  • To łatwy przepis na pyszny domowy chleb. Kto raz upiecze go według tego przepisu, często będzie do niego wracał.
  • Czas przygotowania nie jest długi. Należy jednak pamiętać, że jest to chleb na świeżych drożdżach, więc ciasto potrzebuje czasu na wyrośnięcie.
  • Na liście składników jest kilka łatwo dostępnych i niedrogich produktów. Chleb można piec przez cały rok, ponieważ wszystkie składniki zawsze są w sklepach.
  • Do ciasta chlebowego dodaje się różne ziarna, czyli pestki dyni, słonecznika, sezam i siemię lniane. Pod tym względem przepis można modyfikować według własnych preferencji kulinarnych.
  • Przed wstawianiem formy do piekarnika wierzch można posypać ulubionymi ziarnami. Sprawdzi się siemię lniane, mak, sezam czy płatki owsiane.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki krupczatki
  • 350 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • do posypania wierzchu:
  • 2 łyżki różnych ziaren

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki, wlać 1/2 szklanki ciepłej wody i wsypać cukier. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 10 minut.
  • Do miski przesiać mąkę i wsypać wszystkie ziarna oraz sól. Wymieszać i wlać zaczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę. Dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać ziarnami i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C i piec 60 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i ostrożnie przełożyć na kratkę lub deskę. Odstawić do ostygnięcia.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej