Chleb wieloziarnisty. Prosty przepis i szybkie wykonanie
Jeżeli dopiero uczycie się, jak piec domowy chleb, ten przepis jest doskonałą lekcją. Pyszny chleb z dodatkiem ziaren sezamu, pestek słonecznika i dyni oraz siemienia lnianego jest łatwy i każdy może go zrobić samodzielnie. Zobaczcie, jak robi się chleb wieloziarnisty i zapiszcie ten łatwy przepis.
Jak zrobić domowy chleb z ziarnami?
Ze świeżych drożdży, ciepłej wody oraz cukru należy przygotować zaczyn. Wlewa się go razem z pozostałą wodą do suchych składników, czyli mąki krupczatki wymieszanej z ziarnami i solą. Składniki trzeba dokładnie mieszać łyżką, aż powstanie jednolite ciasto. Następnie przekłada się je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawia na pół godziny. Po tym czasie należy włączyć piekarnik i nagrzać go do 210 stopni C. Chleb piecze się godzinę. Upieczony bochenek należy ostrożnie wyjąć z piekarnika i z formy, przełożyć na kartkę lub deskę i odstawić do ostygnięcia.
Przepis na chleb wieloziarnisty
- To łatwy przepis na pyszny domowy chleb. Kto raz upiecze go według tego przepisu, często będzie do niego wracał.
- Czas przygotowania nie jest długi. Należy jednak pamiętać, że jest to chleb na świeżych drożdżach, więc ciasto potrzebuje czasu na wyrośnięcie.
- Na liście składników jest kilka łatwo dostępnych i niedrogich produktów. Chleb można piec przez cały rok, ponieważ wszystkie składniki zawsze są w sklepach.
- Do ciasta chlebowego dodaje się różne ziarna, czyli pestki dyni, słonecznika, sezam i siemię lniane. Pod tym względem przepis można modyfikować według własnych preferencji kulinarnych.
- Przed wstawianiem formy do piekarnika wierzch można posypać ulubionymi ziarnami. Sprawdzi się siemię lniane, mak, sezam czy płatki owsiane.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki krupczatki
- 350 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- do posypania wierzchu:
- 2 łyżki różnych ziaren
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki, wlać 1/2 szklanki ciepłej wody i wsypać cukier. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 10 minut.
- Do miski przesiać mąkę i wsypać wszystkie ziarna oraz sól. Wymieszać i wlać zaczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę. Dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać ziarnami i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C i piec 60 minut.
- Wyjąć z piekarnika i ostrożnie przełożyć na kratkę lub deskę. Odstawić do ostygnięcia.