Congee - przepis na chiński kleik ryżowy. Jakie dodatki pasują do congee?
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Congee to długogotowany kleik ryżowy, który Chińczycy zazwyczaj jadają na śniadanie. Jego podstawowe wersję przygotowuje się jedynie z ryżu i wody, ale dzięki dodatkom z congee można wyczarować codziennie inny przysmak. Kleik może być bazą do zupy, potrawki lub deseru. Jego czysta postać, bez żadnych dodatków również ma swoich wielbicieli, choć jego smaku trzeba się nauczyć, bo w pierwszej chwili wydaje się, że wcale go nie ma.
Jakiego ryżu użyć do congee?
Tradycyjnie congee przygotowuje się z ryżu pełnoziarnistego, który jest najbogatszy w składniki odżywcze. Jednak kleik można przygotować niemal z każdego rodzaju ryżu. Jego miłośnicy cenią sobie bardzo congee z mieszanych ziaren ryżu.
Proporcje wody i ryżu w congee
Podstawowy przepis na congee podaje, ze widy powinno być 10 razy więcej niż ryżu. Nie każdemu jednak odpowiada taka półpłynna konsystencja potrawy. Warto więc poeksperymentować z proporcjami i znaleźć idealną dla siebie. Należy tylko pamiętać, że wody musi być sporo na tak długi czas gotowania. Dla mnie idealna jest proporcja 8:1, ale do niektórych potraw przygotowuję 7:1. Gęściejszego kleiku nie polecam, bo ciężko go ugotować bez przypalenia.
Dodatki do congee
Smak congee jest tak delikatny i uniwersalny, że pasuje do niego niemal wszystko. W wersji obiadowej congee znakomicie współgra z kurczakiem, rybą i owocami morza. Ja często przygotowuję congee z klopsikami z mielonej wieprzowiny, gotowanymi w bulionie. Znakomicie smakuje także z gotowanymi warzywami oraz z jajkiem. Warto wypróbować również wersję z odrobiną soli i zieleniną lub kiełkami. Congee można również jadać na słodko - ze świeżymi owocami, z owocami suszonymi i orzechami.
Przepis podstawowy na congee
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ryżu
- 10 szklanek wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż przepłucz w zimnej wodzie, włóż do dużego garnka.
- Ryż zalej wodą i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień do minimalnego i gotuj 4 godziny od czasu do czasu mieszając.