Congee - przepis na chiński kleik ryżowy. Jakie dodatki pasują do congee?

Chińskie congee - przepis bazowy na chiński kleik ryżowy. Jakie dodatki pasują do congee?
Autor: Shutterstock Podstawowe congee robi się jedynie z ryżu i wody.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Congee to długogotowany kleik ryżowy, który Chińczycy zazwyczaj jadają na śniadanie. Jego podstawowe wersję przygotowuje się jedynie z ryżu i wody, ale dzięki dodatkom z congee można wyczarować codziennie inny przysmak. Kleik może być bazą do zupy, potrawki lub deseru. Jego czysta postać, bez żadnych dodatków również ma swoich wielbicieli, choć jego smaku trzeba się nauczyć, bo w pierwszej chwili wydaje się, że wcale go nie ma.

Jakiego ryżu użyć do congee?

Tradycyjnie congee przygotowuje się z ryżu pełnoziarnistego, który jest najbogatszy w składniki odżywcze. Jednak kleik można przygotować niemal z każdego rodzaju ryżu. Jego miłośnicy cenią sobie bardzo congee z mieszanych ziaren ryżu.

Proporcje wody i ryżu w congee

Podstawowy przepis na congee podaje, ze widy powinno być 10 razy więcej niż ryżu. Nie każdemu jednak odpowiada taka półpłynna konsystencja potrawy. Warto więc poeksperymentować z proporcjami i znaleźć idealną dla siebie. Należy tylko pamiętać, że wody musi być sporo na tak długi czas gotowania. Dla mnie idealna jest proporcja 8:1, ale do niektórych potraw przygotowuję 7:1. Gęściejszego kleiku nie polecam, bo ciężko go ugotować bez przypalenia.

Dodatki do congee

Smak congee jest tak delikatny i uniwersalny, że pasuje do niego niemal wszystko. W wersji obiadowej congee znakomicie współgra z kurczakiem, rybą i owocami morza. Ja często przygotowuję congee z klopsikami z mielonej wieprzowiny, gotowanymi w bulionie. Znakomicie smakuje także z gotowanymi warzywami oraz z jajkiem. Warto wypróbować również wersję z odrobiną soli i zieleniną lub kiełkami. Congee można również jadać na słodko - ze świeżymi owocami, z owocami suszonymi i orzechami.

Przepis podstawowy na congee

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ryżu
  • 10 szklanek wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż przepłucz w zimnej wodzie, włóż do dużego garnka.
  • Ryż zalej wodą i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia.
  • Zmniejsz ogień do minimalnego i gotuj 4 godziny od czasu do czasu mieszając.
Beszamel - zdobienie wielkanocnych ciasteczek
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej