Chałka białkowa. Bez glutenu i laktozy, a smakuje jak tradycyjna

chałka białkowa
Autor: Shutterstock Chałka białkowa, czyli keto przepis na pyszny i puszysty wypiek.
łatwy
60 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy można upiec pyszną chałkę bez użycia mąki pszennej, cukru i mleka? Wybierając ten sprawdzony przepis, zrobicie domową chałkę bez glutenu i laktozy. Warto go zapisać, zwłaszcza jeżeli jesteście na diecie ketogenicznej. Zobaczcie, jak upiec keto chałkę białkową, która zachwyca łatwością przygotowania i pysznym smakiem.

Jak zrobić chałkę białkową?

Przygotowanie domowej keto chałki rozpoczyna się od ubicia białek z solą. Następnie wsypuje się słodzik i winian potasu, czyli cream of tartar. To właśnie ten składnik sprawia, że chałka jest puszysta. Jest to sól kwasu winowego, która powstaje podczas fermentacji wina. Sprawia, że objętość białek znacznie się zwiększa. Do białek dodaje się żółtka, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia oraz mąkę łubinową o niskiej zawartości węglowodanów. Masę przelewa się do keksówki i piecze pół godziny. Formę należy zostawić w piekarniku na kolejne pół godziny, a potem uchylić drzwiczki i studzić chałkę 20 minut. Po tym czasie wyjmuje się ją z piekarnika i odstawia do całkowitego ostygnięcia.

Przepis na chałkę białkową?

  • Chałka białkowa nie jest trudna do zrobienia w domu. Przepis został napisany tak, aby nikt nie miał problemów z jej upieczeniem.
  • Przygotowanie masy białkowej trwa około 20 minut. Więcej czasu należy przeznaczyć na pieczenie, które składa się z trzech etapów.
  • Produkty, które są potrzebne do upieczenia keto chałki, można kupić w większych sklepach spożywczych. Są również dostępne w delikatesach internetowych oferujących zdrową żywność.
  • Do masy białkowej dodaje się słodzik. Może to być ksylitol lub erytrol.
  • Przed wstawieniem chałki do piekarnika, wierzch można posypać dietetyczną kruszonką z mąki kokosowej, słodzika i oleju kokosowego.
  • Chałkę najlepiej piec w prostokątnej formie keksówce o wymiarach 35 cm x 12 cm.

Z czym jeść chałkę białkową?

Z diety keto, polegającej na spożywaniu nisko węglowodanowych produktów, należy wyeliminować pieczywo. Dlatego białkowa chałka bez glutenu, cukru i laktozy jest doskonałą alternatywą dla chleba czy bułek. Chałka jest nie tylko pyszna, ale i niskokaloryczna, zawiera mało tłuszczu i dużo białka. Z chałki można robić pyszne kanapki lub jeść jako przekąskę w ciągu dnia. Można też upiec ją na imprezę. Goście na pewno będą zaskoczeni tym pysznym domowym wypiekiem prawie bez kalorii.

SKŁADNIKI

  • 6 białek jaj kurzych
  • 3 żółtka
  • 25 g izolatu białek
  • 10 g mąki łubinowej
  • 1 łyżka słodzika
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki winianu potasu (cream of tartar)
  • 3 krople ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić ze szczyptą soli. Wsypać słodzik i ubijać, aż masa piana stanie się sztywna. Pod koniec miksowania wsypać winian potasu.
  • Cały czas miksując na niskich obrotach, dodać żółtka i ekstrakt waniliowy.
  • Wsypać mąkę łubinową, izolat białek i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników.
  • Masę przelać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 30 minut. Kiedy czas pieczenia minie, wyłączyć piekarnika i pozostawić w nim formę na 30 minut. Następnie lekko uchylić drzwiczki i studzić chałkę 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na całkowitego ostygnięcia.
W formie 24: dieta wzmacniająca odporność
Anna Szulc-Górska
więcej