Spis treści
Jak zamrozić żółtka?
Żółtka jajek można zamrozić, podobnie jak białka. Jednak, aby się dobrze zachowały należy użyć "utrwalacza"w postaci cukru lub soli. Potrzebujesz do tego oczywiście żółtek, a także cukru lub soli, pojemnika do mrożenia lodu w kostkach oraz torebki strunowej lub zamykanego, plastikowego pojemnika na żywność.
Mrożenie żółtek w pojemnikach do lodu
Najlepiej żółtka mrozi się w pojemnikach do mrożenia lodu. Dobrze jest znaleźć tackę z odpowiednio dużymi przegródkami. W każdą przegródkę wkładamy po jednym żółtku, posypujemy szczyptą cukru lub soli. Następnie wkładamy do zamrażalki na 24 godziny, aby dobrze zamarzły. Po tym czasie wyjmujemy pojemniki z zamrażalki i wyciskamy zamrożone żółtka do plastikowego, zamykanego szczelnie pojemnika lub plastikowej torebki z zapięciem strunowym.
Mrożenie utartych żółtek
W innej wersji można najpierw żółtka dokładnie utrzeć z odrobiną soli lub cukru i ( na 4 żółtka używamy 1/8 łyżeczki soli lub 1,5 łyżeczki cukru). Tak przygotowane żółtka rozlewamy do pojemnika do mrożenia lodu. Dalej postępujemy jak w pierwszej wersji.
Jak używać mrożonych żółtek?
Przed użyciem można takie żółtka rozmrozić - najlepiej w lodówce, aby proces nie był zbyt gwałtowny. Można również zamrożone żółtka zetrzeć na tarce i takie wiórki dodać do potrawy czy ciasta.