Mrożenie żółtek - jak zamrozić żółtka jajek?

2018-11-06 15:28

Czasami zdarza się tak, że przygotowujemy danie, w którym używamy jedynie białek. Co zrobić z pozostałymi z jaj żółtkami? Można przechować je w zakręconym szczelnie słoiku, ale maksymalnie do 1-2 dni. Jeśli wiadomo, że żółtek nie uda się tak szybko zużyć, warto je zamrozić. Jak mrozić żółtka?

Mrożenie żółtek
Autor: Shutterstock Żółtka jaj można przechowywać zamrożone do 3 miesięcy.

Jak zamrozić żółtka?

Żółtka jajek można zamrozić, podobnie jak białka. Jednak, aby się dobrze zachowały należy użyć "utrwalacza"w postaci cukru lub soli. Potrzebujesz do tego oczywiście żółtek, a także cukru lub soli, pojemnika do mrożenia lodu w kostkach oraz torebki strunowej lub zamykanego, plastikowego pojemnika na żywność.

Mrożenie żółtek w pojemnikach do lodu

Najlepiej żółtka mrozi się w pojemnikach do mrożenia lodu. Dobrze jest znaleźć tackę z odpowiednio dużymi przegródkami. W każdą przegródkę wkładamy po jednym żółtku, posypujemy szczyptą cukru lub soli. Następnie wkładamy do zamrażalki na 24 godziny, aby dobrze zamarzły. Po tym czasie wyjmujemy pojemniki z zamrażalki i wyciskamy zamrożone żółtka do plastikowego, zamykanego szczelnie pojemnika lub plastikowej torebki z zapięciem strunowym.

Mrożenie utartych żółtek

W innej wersji można najpierw żółtka dokładnie utrzeć z odrobiną soli lub cukru i ( na 4 żółtka używamy 1/8 łyżeczki soli lub 1,5 łyżeczki cukru). Tak przygotowane żółtka rozlewamy do pojemnika do mrożenia lodu. Dalej postępujemy jak w pierwszej wersji.

Jak używać mrożonych żółtek?

Przed użyciem można takie żółtka rozmrozić - najlepiej w lodówce, aby proces nie był zbyt gwałtowny. Można również zamrożone żółtka zetrzeć na tarce i takie wiórki dodać do potrawy czy ciasta.