Bezglutenowe bułki z soczewicy. Domowe pieczywo dla alergików
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Gdzie kupić bułki bezglutenowe? Dzięki temu łatwemu przepisowi bułek bez glutenu nie trzeba szukać w sklepach. Łatwo i szybko można upiec je w domu. Bułki z soczewicy są nie tylko wyjątkowo smaczne. W ich składzie nie ma glutenu, laktozy i produktów pochodzenia zwierzęcego. Mogą je wcinać weganie i alergicy. Poznajcie prosty przepis na pyszne domowe bułki z soczewicy bez glutenu.
Bułki z soczewicy – składniki
Aby upiec w domu pyszne i zdrowe bułeczki bez glutenu, wykorzystuje się proste składniki. Wszystkie produkty są do kupienia w większych i mniejszych sklepach bez względu na porę roku. Na liście składników znalazło się więc siedem niedrogich i łatwo dostępnych składników:
- soczewica
- woda
- oliwa z oliwek
- siemię lniane
- ocet jabłkowy
- soda oczyszczona
- sól
Jak zrobić bułki z soczewicy?
Przepis na bezglutenowe bułki, które robi się na bazie soczewicy, nie jest trudny. Wbrew pozorom to tylko kilka bardzo łatwych kroków. Nawet jeżeli nie macie doświadczenia w pieczeniu domowego bezglutenowego pieczywa, z tym przepisem zrobicie je na medal już za pierwszym razem.
Jak więc upiec pyszne bułki z soczewicy? Przepis został podzielony na poszczególne kroki:
- 1. krok – opłukanie i namoczenie soczewicy w gorącej wodzie
- 2. krok – zmiksowanie wszystkich składników na jednolite ciasto
- 3. krok – uformowanie bułek
- 4. krok – upieczenie bułek z soczewicy w piekarniku
Jak podawać bułki z soczewicy?
Pyszne i bezpieczne dla alergików bułki z soczewicy można podawać tak samo jak tradycyjne pieczywo pszenne czy razowe. Bułki z soczewicy to idealna baza do kanapek, dlatego sprawdzą się na śniadanie i kolację. Kanapki z bułkami z soczewicy można też zabrać ze sobą na wynos i zapakować dzieciom do śniadaniówek.
Bułki z soczewicy dobrze smakują następnego dnia. Można lekko ogrzać je w piekarniku lub w tosterze, aby stały się bardziej chrupiące.
SKŁADNIKI
200 g soczewicy- 50 ml wody
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:- pestki słonecznika, sezam, siemię lniane, mak
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę opłukać, przełożyć do miski i zalać gorącą wodą. Odstawić na 2 do 3 godzin.
- Do blendera przełożyć odcedzoną soczewicę. Wlać oliwę z oliwek, ocet jabłkowy i wodę. Wsypać siemię lniane, sodę i sól. Zmiksować na gładko.
- Za pomocą łyżki nabierać porcje masy i zwilżonymi wodą dłońmi formować z niej równe i okrągłe bułeczki. Obtaczać w ziarnach i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.