Bezglutenowe bułki z soczewicy. Domowe pieczywo dla alergików

bułki z soczewicy
Autor: Shutterstock Bułki z soczewicy nie zawierają glutenu i laktozy, a są pyszne i chrupiące.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Gdzie kupić bułki bezglutenowe? Dzięki temu łatwemu przepisowi bułek bez glutenu nie trzeba szukać w sklepach. Łatwo i szybko można upiec je w domu. Bułki z soczewicy są nie tylko wyjątkowo smaczne. W ich składzie nie ma glutenu, laktozy i produktów pochodzenia zwierzęcego. Mogą je wcinać weganie i alergicy. Poznajcie prosty przepis na pyszne domowe bułki z soczewicy bez glutenu.

Bułki z soczewicy – składniki

Aby upiec w domu pyszne i zdrowe bułeczki bez glutenu, wykorzystuje się proste składniki. Wszystkie produkty są do kupienia w większych i mniejszych sklepach bez względu na porę roku. Na liście składników znalazło się więc siedem niedrogich i łatwo dostępnych składników:

Jak zrobić bułki z soczewicy?

Przepis na bezglutenowe bułki, które robi się na bazie soczewicy, nie jest trudny. Wbrew pozorom to tylko kilka bardzo łatwych kroków. Nawet jeżeli nie macie doświadczenia w pieczeniu domowego bezglutenowego pieczywa, z tym przepisem zrobicie je na medal już za pierwszym razem.

Jak więc upiec pyszne bułki z soczewicy? Przepis został podzielony na poszczególne kroki:

  • 1. krok – opłukanie i namoczenie soczewicy w gorącej wodzie
  • 2. krok – zmiksowanie wszystkich składników na jednolite ciasto
  • 3. krok – uformowanie bułek
  • 4. krok – upieczenie bułek z soczewicy w piekarniku

Jak podawać bułki z soczewicy?

Pyszne i bezpieczne dla alergików bułki z soczewicy można podawać tak samo jak tradycyjne pieczywo pszenne czy razowe. Bułki z soczewicy to idealna baza do kanapek, dlatego sprawdzą się na śniadanie i kolację. Kanapki z bułkami z soczewicy można też zabrać ze sobą na wynos i zapakować dzieciom do śniadaniówek.

Bułki z soczewicy dobrze smakują następnego dnia. Można lekko ogrzać je w piekarniku lub w tosterze, aby stały się bardziej chrupiące.

SKŁADNIKI


  • 200 g soczewicy
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli

  • dodatkowo:
  • pestki słonecznika, sezam, siemię lniane, mak

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę opłukać, przełożyć do miski i zalać gorącą wodą. Odstawić na 2 do 3 godzin.
  • Do blendera przełożyć odcedzoną soczewicę. Wlać oliwę z oliwek, ocet jabłkowy i wodę. Wsypać siemię lniane, sodę i sól. Zmiksować na gładko.
  • Za pomocą łyżki nabierać porcje masy i zwilżonymi wodą dłońmi formować z niej równe i okrągłe bułeczki. Obtaczać w ziarnach i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej