Walentynkowy sernik - przepis na pyszne ciasto
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Istnieje wiele sposobów na wyznanie miłości w Dniu Zakochanych. Najpyszniejszym i najsłodszym z nich jest własnoręcznie przygotowany sernik walentynkowy. Czekoladowo-ciasteczkowy spód, puszysta warstwa masy serowej i czerwone serduszka są kwintesencją walentynkowego podarunku dla bliskiej osoby, ot tak, prosto z serca.
Dekorację sernika z serduszek przygotowuj wykorzystując galaretkę. Zawartość opakowania zalej 400 ml wody, dodaj 1 łyżkę żelatyny (ok. 10 g), aby galaretka się nie topiła. Rozpuszczony płyn przelej do foremek na lód w kształcie serduszek, lekko posmarowanych olejem i odłóż do lodówki do zastygnięcia.
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
 - 400 ml wody
 - 200 g ciastek czekoladowych
 - 50 g orzechów włoskich
 - 80 g masła
 - 200 g twarogu sernikowego
 - 400 g jogurtu naturalnego
 - 200 g śmietany 30%
 - 35 g żelatyny
 - 200 g truskawek
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrusz „na piasek” ciastka czekoladowe, dodaj do nich stopione masło i posiekane orzechy włoskie. Tak przygotowaną masę wyłóż dno prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i odstaw ją do wystudzenia.
 - Ser, jogurt i śmietanę zmiksuj na gładką masę. 25 g żelatyny zalej 50 ml wody, odstaw na kilka minut do stężenia, a następnie podgrzej całość do rozpuszczenia. Tak przygotowany płyn wlej wąskim strumieniem do masy serowej, cały czas ją miksując
 - Pokrojone w plasterki truskawki dodaj do masy i wymieszaj łyżką. Masę serową wylej na podpieczony spód i odłóż do lodówki na kilka godzin do stężenia. Wierzch sernika udekoruj serduszkami z galaretki.