Uwodzicielski sernik straciatella z wiśniami
2021-07-20
łatwy
35 min
4
Uwodzicielski sernik straciatella to cudowna kombinacja smaków - delikatna masa serowa, kwaskowe wiśnie i kawałki czekolady w jednym. Ta kompozycja uwiedzie nie tylko sernikowych łasuchów.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- SPÓD:
- 120 g biszkoptów
- 70 g masła
- 1 łyżka kakao
- SERNIK:
- 500 g twarogu zmielonego
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy
- 100 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Biszkopty zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z kakao i dodać miękkie masło. Wszystko razem rozetrzeć i wylepić dno formy o średnicy 19 cm. Odstawić w chłodne miejsce.
- Wiśnie wydrylować, odsączyć z nadmiaru soku na sicie. Obtoczyć je w mące ziemniaczanej.
- Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej lub posiekać nożem. Jajka zmiksować z oboma rodzajami cukru, na puszysta masę. Dodawać partiami zmielony twaróg oraz proszek budyniowy. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z masą sernikową. Na końcu delikatnie wmieszać czekoladę.
- Na schłodzony, czekoladowy spód wyłożyć wiśnie, zalać je masą sernikową.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez około 60 min. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, a potem wstawić do lodówki.
- Wierzch sernika można pokryć polewą czekoladową z tabliczki czekolady deserowej rozpuszczonej z łyżką śmietanki kremówki.