Sernik z malinowym musem: sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
120 min
4
Sernik na spodzie, który może być czekoladowy, ozdobiony malinowym musem, warto przygotować na specjalne okazje. Ten sernik jest nie tylko pyszny, ale i elegancki w formie. Sprawdź, jak zrobić sernik z malinową polewą według sprawdzonej receptury.
Ser i maliny to doskonały duet, który zachwyca smakiem oraz wyglądem. To pomysł nie tylko na lato, wiele przepisów można przygotować wykorzystując maliny mrożone, dostępne cały rok, albo owoce ze słoika.
Sprawdź inne przepisy na ciasta z malinami!
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 60 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 40 g mąki pszennej
- 500 g twarogu półtłustego
- 500 g mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru
- 5 jajek
- 80 ml śmietany kremówki
- 150 g malin
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boki i spód tortownicy (średnica 25 cm) obłóż dokładnie folią aluminiową. Zagotuj wodę w czajniku.
- Zmiksuj maliny. Przetrzyj przez sitko, żeby pozbyć się pestek i dodaj cukier.
- Utrzyj masło z cukrem na jednolitą masę, następnie ubij jajko i roztop czekoladę. Jeśli nie lubisz kombinacji sera i czekolady - możesz przygotować spód bez niej
- Połącz masę z masłem i cukrem z roztopioną, ostudzoną czekoladą. Dodaj mąkę i wymieszaj. Na koniec dodaj ubite jajko i wymieszaj.
- Wlej masę czekoladową do tortownicy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 7 minut.
- Do dużej miski włóż ser twarogowy, mąkę (3 łyżki) i serek mascarpone. Wymieszaj całość mikserem na niskich obrotach. Dodaj pojedynczo jajka, dalej delikatnie miksując. Następnie dodaj śmietankę.
- Przelej masę serową na upieczony spód. Na wierzch wyłóż mus malinowy. Zrób patyczkiem drewnianym zygzaki.
- Tortownicę z sernikiem przełóż do głębokiego naczynia i wlej wodę z czajnika. Włóż ciasto w kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 120ºC i piecz kolejne 90 minut.
- Ciasto studź stopniowo. Najpierw w wyłączonym piekarniku (10 minut), potem przy uchylonych drzwiczkach (10 minut), potem wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego ostudzenia.
- Wyjmij ciasto z tortownicy i wstaw do lodówki na noc.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?